image
Sursa foto: BBC

Cazul agentului GRU cu pașaport moldovenesc: ASP a inițiat o anchetă

Agenția Servicii Publice anunță că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu internă în cazul utilizării unui pașaport al Republicii Moldova emis pe numele unui agent GRU specializat în sabotaje și asasinate.

„În contextul informațiilor apărute public, referitor la utilizarea unui pașaport al Republicii Moldova, pe numele „Nicolae Popa”, Agenția Servicii Publice aduce la cunoștința publicului că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu internă. Odată cu finisarea anchetei interne, ASP va reveni cu clarificări pe acest subiect”, se arată în comunicatul instituției.

Precizăm că poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU, responsabili de explozia unui depozit de muniţii din Cehia în 2014. Anunţul a fost făcut în contextul expulzării a 18 diplomaţi ruşi.

Agenţii GRU au fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, în 2018. Cei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolai Popa”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: