image
Sursa foto: Jurnal.md

Autoritățile negociază cu Moderna achiziționarea a 1,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Republica Moldova este în cea de-a opta săptămână de vaccinare anti-Covid. Până la momentul actual s-au vaccinat cu prima doză peste 86 de mii de persoane, iar 10 200 de persoane au finalizat procedura de vaccinare cu cea de-a doua doză. Autoritățile din domeniul sănătății discută la momentul actual cu producătorul de vaccinuri Pfizer, pentru achiziționarea a 700 de mii de doze de vaccin și și cu producătorul Moderna referitor la achiziționarea a 1,5 milioane de doze de vaccin. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea în cadrul unei conferințe de presă privind procesul de vaccinare în RM

Secretarul de stat a menționat că la momentul actual numărul de cazuri Covid în RM a scăzut cu 23 % în raport cu săptămâna trecută. Rata de contagiozitate e de 0,8%, care deși înregistrează o scădere, rămâne oricum înaltă și nu permite deocamdată relaxarea restricțiilor

Până la momentul actual RM a recepționat 292 970 de doze de vaccin anti-Covid. 266 400 de doze din acestea sunt vaccinuri Astra Zeneca, alte 24 570 de doze - Pfizer, recepționate prin platforma Covax și 2000 de doze - Sinopharm, donație oferită de Emiratele Arabe Unite.

Deja a doua săptămână continuă vaccinarea cu doza doi de vaccin Pfizer și Sinopharm. „Ne propunem ca până la 2 mai să fie definitivat și procesul de vaccinare cu doza 2 de ser Astra Zeneca”, a declarat funcționarul.

Denis Cernelea a mai precizat că în RM este așteptat un lot de 182 de mii de vaccinuri Sputnik V, oferit de Rusia, iar pe parcursul lunii iunie este așteptat un lot de 10 800 de doze de vaccin Pfizer care urmează să fie adus în RM prin intermediul platformei COVAX.

La momentul actual autoritățile depun eforturi pentru negocierea a 700 de mii de doze de vaccin de la producătorul Pfizer care ar urma să fie livrate în mai multe tranșe. „Așteptăm un răspuns în maxim 10 zile și sperăm că vom trece la etapa de negociere a contractului. Am avut mai multe negocieri și cu producătorul de vaccinuri Moderna. Contractul propus prevede achiziționarea a 1, 5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea acestuia în mai multe tranșe. Prevederile contractului sunt mai mult pentru anul 2022, noi am insistat ca să fie livrat, totuși, în a doua jumătate a anului curent” a mai declarat Denis Cernelea..

Referitor la vaccinul chinezesc Sinovac, autoritățile au decis reducerea cantității de achiziție - 100 de mii de doze.

În cadrul celei de a doua etape de vaccinare au fost supuși imunizării adulții cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități, cu vârsta de 18 - 60 de ani. Acum demarează și vaccinarea altor categorii din care fac parte reprezentanții apărării ordinii publice, ai Apărării, ai SIS, angajații ambasadelor, Parlamentului, Guvernului, Președinției, APL-urilor și ai altor instituții ale statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: