image
Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu, în plenul APCE: Viitorul Parlament ar putea rezolva problema limbii române în Constituție; Reacția lui Dodon

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că viitorul Parlamentul ar putea fi în măsură să modifice Constituția, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”.

Șefa statului a abordat acest subiect răspunzând la o întrebare a deputatului român Titus Corlățean.

„Această întrebare urmează să fie adresată Parlamentului, deoarece acesta poate să modifice articolul respectiv din Constituție. Până acum însă nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susțină ajustarea în Constituție și să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să modifice Constituția, această problemă va fi soluționată. Important acum sunt programele de studiere a limbii române pentru cetățenii găgăuzi, ucraineni, etc.”, a răspuns Maia Sandu.

Reacția liderului PSRM, Igor Dodon, nu a întârziat. Acesta o îndeamnă pe șefa statului să lase „limba moldovenească în pace”.

„Maia Sandu comite același abuz asupra identității noastre naționale ca și alți frontiști și unioniști de până la ea - încearcă să umble la Constituție, să schimbe denumirea limbii, să provoace spiritele în societate, să divizeze moldovenii după criteriul identitar și lingvistic. (...) Doamna președinte, ați fost aleasă pentru un cu totul alt program de guvernare și pentru alte așteptări. Lăsați Constituția și limba moldovenească în pace, mai ales că majoritatea absolută a cetățenilor noștri consideră că vorbesc moldovenește, de veacuri”, a spus Dodon.

Amintim că, încă în 2013, Curtea Constituțională a decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

Noutăţile partenerilor

comentarii: