Reacția ANSA, după reținerea unor angajați ai Laboratorului municipal de expertiză sanitar-veterinară de către CNA

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) se „disociază totalmente de acțiunile coruptibile a unor funcționari și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității”, se arată într-un comunicat al agenției statului, emis după reținerile matinale anunțate de către Centrul Național Anticorupție.

Foto: CNA

„Cu referire la cazul reținerii de către Centrul Național Anticorupție a unor angajați din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, comunicăm că, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) va acorda tot suportul necesar organelor de drept pe marginea dosarelor menționat, întru elucidarea deplină a cazurilor documentate astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie.

Totodată menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii defintive şi irevocabile de judecată”, se mai arată în comunicatul citat.

Între timp, CNA a publicat imagini din cadrul anchetei, care au revoltat opinia publică. Potrivit acestora, la vânzătorii de carne de la Piața Centrală ajungeau animale „umflățele, lipicioase” și chiar „toate zdohniturile”.

5 persoane, dintre care 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi 2 agenţi economici au fost reținuți, în urma unor percheziții efectuate în această dimineață de CNA. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piaţa centrală a municipiului Chişinău. Procurorii conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit. Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.


Pub