(doc) Platforma Pentru Moldova a înregistrat un proiect de lege, ce prevede creșteri de 40% a salariilor angajaților sistemului public de sănătate

Salariile angajaților din sistemul public de sănătate ar putea crește cu 40 la sută, începând cu 1 iulie 2021. Cel puțâin acest lucru este prevăzut de o inițiativă legislativă, elaborată de deputații Platformei „Pentru Moldova” și ai Partidului Șor. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, Ruxanda Glavan, de această majorare vor beneficia nu doar cadrele medicale, cum s-a întâmplat anterior, ci toți angajații din sistem, în total fiind vorba de aproximativ 45.000 de persoane.

Foto:

Glavan explicat că majorarea va costa bugetul de stat în jur de 690 de milioane de lei, banii fiind disponibili în soldurile cumulative ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Deputatul a mai menționat că, în condițiile în care Moldova nu are un Guvern cu împuterniciri depline, singura instituție care poate promova această inițiativă este Parlamentul și i-a îndemnat pe deputați să susțină proiectul.

„Sper din toată inima că acest proiect va avea susținerea tuturor deputaților din Parlament care declară că vor să ajute sistemul sănătate, care declară armistițiu în tot ceea ce înseamnă lupta cu COVID-ul și care nu uită de fiecare dată să prezinte plecăciuni eroilor în alb”, spus Glavan, în cadrul unui briefing de presă.

„Știm că toți cetățenii au nevoie de salarii mai mari, știm că majoritatea concetățenilor noștri trăiesc greu. Noi venim însă astăzi cu propunerea să ridicăm nivelul de viață al angajaților spitalelor. Ulterior, vom veni cu astfel de inițiative și pentru alte categorii de cetățeni”, a concluzionat și deputatul Partidului Șor, Igor Himici.

Deputații au mai precizat că vor cere examinarea în regim prioritar a acestei inițiative.



Pub