Declarațiile Maiei Sandu la APCE privind Găgăuzia au stârnit nedumerire la Comrat: „Este greu de comentat la ce acțiuni se referă președinta”

Administrația Guvernatoarei Găgăuziei nu poate comenta informațiile prezentate de către șefa statului Maia Sandu membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privința autonomiei. „Este greu de comentat la ce acțiuni se referă Președinta Sandu în informația livrată APCE. Adevărul despre comunicarea între Președinție și autoritățile Autonomiei a fost constatat în mai multe rânduri. Aceasta nu există”, a comentat serviciul de presă al Guvernatoarei Găgăuziei.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Președinta Sandu nu a invitat-o la învestirea sa pe Guvernatoarea Găgăuziei, iar apoi a exclus Guvernatoarea din componența Consiliului Suprem de Securitate. 

De când a intrat în oficiul prezidențial, doamna Sandu nu a avut nici o comunicare cu doamna Irina Vlah. Între timp, colegii de partid ai doamnei Maia Sandu au atacat votul găgăuzilor la prezidențiale și au făcut declarații acide și iresponsabile.

Cât privește poziția față de adoptarea proiectelor de legi, elaborate cu suportul experților europeni și susținerea financiară a Ambasadei Suediei în RM, de asemenea este un neadevăr. Colegii președintei Sandu au atacat aceste proiecte și doamna Sandu nu a intervenit nicicum.

Politizarea acestor proiecte a fost făcută anume de colegii doamnei Președinte și Guvernatoarea Găgăuziei a explicat în mai multe rânduri deputaților, unii dintre care nici nu au citit proiectele, cum acestea au apărut și care este esența lor. Au fost discuții și cu reprezentanții corpului diplomatic referitoare la acest subiect, pentru a depolitiza subiectul. Însă președinta Sandu nu a intervenit niciodată.

De asemenea, programul de învățare a limbii găgăuze este inițiat și implementat de autoritățile Autonomiei cu susținerea partenerilor europeni, iar Președinția nu are nicio atribuție la acesta.

Este tristă situația creată de comportamentul adoptat de președinta Sandu. Se observă că echipa dumneaiei nu mizează pe dialog. Însă, dialogul reciproc respectuos stă la baza construcției unui model democratic de guvernare”, se arată în comentariul oferit de serviciul de presă al Bașcanului Găgăuziei.

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la APCE, pe 19 aprilie și a răspuns la mai multe întrebări adresate de către membrii forului.

Printre altele, Maia Sandu a declarat că „administrația prezidențială lucrează asupra programului de îmbunătățire a studierii limbii găgăuzie, la fel ca și a limbii române de către oamenii din Găgăuzia”. Cât despre pachetul de legi ce vizează regiunea, Sandu a spus: „Unele forțe politice din Parlament nu au așteptat până grupul de lucru pe acest pachet de legi va duce lucrul până la final și au decis să voteze aceste legi. Astfel, ceea ce putea obține un sprijin din partea tuturor partidelor din Parlament a fost utilizat în scopuri politice. Procesul a fost oprit, iar rezultatul nu este cel mai bun. Dar există voința partidelor de a continua discuțiile. Noi cu toții ne dorim să fim în securitate și să ne simțim bine în țara noastră”.


Pub