Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președinta R. Moldova s-a…

VIDEO Președinta R. Moldova s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu Klaus Iohannis. Mesajul transmis de Iohannis

Foto: presidency.ro

La întoarcerea din Strasbourg, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni cu președintele român Klaus Iohannis. Potrivit Administrației prezidențiale a României, tonele de motorină pe care președintele român Klaus Iahannis, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a anunțat că le va primi R. Moldova urmează să ajungă în perioada următoare la agricultorii din țara noastră.

Potrivit Administrației prezidențiale a României, cei doi șefi de stat au analizat stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia vizitei Președintelui României la Chișinău, la data de 29 decembrie 2020. Astfel, în 2021, România a donat Republicii Moldova echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro, precum și o cantitate de peste 200.000 de vaccinuri, urmând ca în etapa următoare să realizeze și donația celor 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor din Republica Moldova. 

Președinta R. Moldova a exprimat mulțumiri pentru susținerea oferită de România, în contextul dificil generat de pandemia de COVID-19. În context, Maia Sandu a apreciat sprijinul României pentru calea europeană a R. Moldova, subliniind că va continua eforturile pentru implementarea agendei de reforme, în spirit democratic și european.

Cei doi președinți au convenit continuarea dialogului bilateral la nivel înalt în vederea aprofundării cooperării pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce privește proiectele bilaterale de importanță strategică, cu accent pe cele din domeniile energiei, transporturilor, precum și al educației sau sănătății. Obiectivul principal al acestei cooperări rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova și conectării sale ireversibile la spațiul european.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat mesajul ferm de susținere pentru agenda de reforme promovată de Președinta Maia Sandu, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și al relațiilor privilegiate dintre cele două state.

Totodată, Președintele României a transmis că România va continua să sprijine parcursul european al R. Moldova și a subliniat că România rămâne principalul partener al cetățenilor R. Moldova, evidențiind în acest sens sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19.

În luna decembrie 2020, aflat într-o vizita oficială la Chișinău, președintele român Klaus Iahannis a declarat că în vederea sprijinirii agricultorilor din R. Moldova, România va acorda ca ajutor aproximativ 6.000 de tone de motorină.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află în perioada 19 – 22 aprilie, într-o vizită la Strasbourg unde a participat la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

La 29 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială în R. Moldova.

În timpul vizitei la Chișinău, președintele României a subliniat cât de importantă este victoria obținută de Sandu la alegerile prezidențiale. „Este o victorie de o importanță istorică”, a spus liderul de la Cotroceni.