Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Declarațiile premierului interimar după…

VIDEO Declarațiile premierului interimar după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență: „Trei raioane din țară au ieșit de sub cod roșu de alertă”

Foto: Facebook/ Guvernul R. Moldova

Premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a făcut marți, 20 aprilie, declarații de presă după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență. În cadrul briefingului de presă, Aureliu Ciocoi a anunțat că raioanele Hâncești, Florești și Taraclia au fost scoase de sub cod roșu de alertă privind riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

Trei raioane au ieșit de sub cod roșu. În raioanele Hâncești, Florești și Taraclia se atestă o incidență de sub 100 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 la 100.000 de populație. (…) Împărtășania în biserici se face cu aceeași lingură. Nu vreau să fiu rău, dar îmi este teamă că acest lucru va duce la creșterea cazurilor de COVID-19. Au fost identificate 191 de certificate COVID-19 falsificate. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că deschide deja dosare penale pe aceste cazuri”, a declarat premierul interimar.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a menționat că circa 1000 de femei însărcinate se tratează de Covid-19, iar în întreaga țară rămân a fi infectați cu Sars-Cov-2 aproape 13 mii de copii: „Anul trecut cifra de copii afectați de Covid-19 era practic inexistentă. Acum, însă, și copii sunt afectați de această tulpină britanică. Majoritatea copiilor bolnavi având vârste cuprinse între 10 și 17 ani. Din fericire, în ultimele 24 de ore, niciun medic nu a fost infectat cu virusul Covid-19, lucru care vine să confirme eficiența vaccinului”, a subliniat Aureliu Ciocoi.

Potrivit informațiilor oferite de MAI, un număr sporit de militari continuă să patruleze în raioanele Chișinău, Bălți și Strășeni. De la instituirea stării de urgență și până azi – 15.896 mii de agenți economici și 1.135 de lăcașe de cult au fost verificate. Angajații MAI au documentat 3975 de încălcări, iar suma totală a amenzilor aplicate se ridică la peste 7 milioane de lei.

Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică Hâncești a instituit pe 10 martie alerta de „Cod roșu” în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

Prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a convocat marți, 20 aprilie, membrii Centrului Unic de Comandă a stării de urgență în ședință.

Joi, 8 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că a fost anulat punctul din decizia instituirii stării de urgență care interzicea aflarea cetățenilor în parcuri și restricțiile pe domeniul de competenţă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.