Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din Sănătate anunță că…

Autoritățile din Sănătate anunță că infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 82,5%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

FOTO: msmps.gov.md

Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 82,5% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Potrivit MSMPS, în a șaptea săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare în R. Moldova, au fost administrate 96.372 doze de vaccin, fiind vaccinate 86.131 persoane cu doza 1 și 10.241 persoane vaccinate cu doza 2.

Astfel, acoperirea vaccinală este 2,5%  în rândul populației generale, iar pe categorii, după cum urmează:

  • Lucrătorii din domeniul medical: 62% 
  • Lucrători din domeniul educației: 28% (eligibili pentru vaccinare)
  • Personalul și beneficiarii  Azilurilor și Centrelor de plasament temporar și de lungă durată: 30%

În context, MSMPS anunță că se atestă o scădere cu 82,5 % a morbidității prin infecția COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, dacă până la demararea campaniei de vaccinare, proporția lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, din numărul total de cazuri înregistrate, era de aproximativ 12%, în săptămâna a 15, aceasta a scăzut la doar 3%.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), până acum, în R. Moldova au fost administrate 96.372 doze de vaccin împotriva COVID-19, iar 10.241 persoane au fost vaccinate cu ambele doze.

R. Moldova a primit sâmbătă, 17 aprilie, încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Tot sâmbătă, 17 aprilie, 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donate de România au ajuns în R. Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România. Până acum România mai donase Republicii Moldova alte 72 de mii de doze de vaccin.

România a fost prima țară care a donat vaccinuri Republicii Moldova, doze care au permis demararea procesului de imunizare la 2 martie, curent.

La 23 martie, în R. Moldova a început imunizarea cu vaccinurile Pfizer. MSMPS a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.