Primăria încearcă să-și spele imaginea, după descinderile CNA în Piața Centrală

by D M
Distribuiti mai departe...

Primăria Capitalei încearcă să-și spele imaginea, după descinderile CNA în Piața Centrală. Într-un comunicat de presă se precizează că în cadrul cauzelor penale nu sunt vizați funcționari ai Î.M. „Piața Centrală”, ci „exclusiv funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, subdiviziune care este în gestiunea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”. Totodată, autoritățile locale menționează că „acțiunile ilegale nu au vizat teritoriile entităților comerciale gestionate de întreprinderea municipală”.
 

În timpul descinderilor din această dimineață pe teritoriul Pieții Centrale, ofițerii Centrului Național Anticorupție au reținut cinci persoane suspectate de acte de corupție. Printre cei reținuți ar fi și angajați ai Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelora, dar și agenți economici. Perchezițiile ar fi fost demarate și la hala de carne de pe strada Vaarlam din centrul capitalei.

Potrivit unui comunicat al CNA ar fi vorba despre angajați din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelora, dar şi agenţi economici, care au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

„Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit. Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Ulterior, CNA a publicat și imaginile video care probează perceperea taxelor ilegale.

Procurorii conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.