Președinta Comisiei Laundromat: „Miliarde de lei au fost scoase din țară prin segmentul transnistrean”

Anticoruptie.md
20/04/2021

Schema Laundromatul rusesc nu doar că a știrbit imaginea Republicii Moldova pe plan internațional, dar a și generat după sine îmbogățiri ilicite, evaziuni fiscale, extrageri de numerar în proporții deosebit de mare care au fost folosite inclusiv pentru coruperea unor demnitari de stat, iar o parte din acești bani a fost scoasă din țară prin segmentul transnistrean. Declarații în acest sens a făcut marți președinta Comisiei Laundromat, Inga Grigoriu.

Potrivit deputatei, este greșită percepția privind doar caracterul tranzitoriu al fluxurilor financiare de proveniență tenebră. 

„Am analizat un fragment din această tipologie, care pe plan intern, a generat după sine, inclusiv și implicare în anumite decizii politice.

Astfel, printr-o tranzacție, în februarie 2014, compania „creditoare” pe care o întâlnim nu doar în această tipologie, CHESTER NZ LIMITED, din contul său curent, transferă mijloace bănești la contul deschis în banca vizată, în sumă totală de cca 2,5 milioane de euro în adresa persoanei fizice nerezidente, cetățean al Ucrainei, Ludmyla Prymak, având ca destinație acordarea împrumutului în conformitate cu un contract încheiat între părți. Remarc aici că una dintre particularitățile acestei operațiuni constă în faptul că toți reprezentanții așa-numitelor companii creditoare, înregistrate în off-shore, sunt cetățeni ai Ucrainei. Urmare a acestei tranzacții, prin banca comercială vizată, la data de 13.02.2014, Ludmylei Prymak i se eliberează mijloace bănești în numerar, în sumă de peste 1,8 milioane EUR.

Ulterior, de către colaboratorii SPCSB, CNA, PA într-un safeu metalic al unei bănci comerciale, alta decât cea vizată în această schemă, au fost identificați în numerar banderolați (sigilați), mijloace financiare în sumă de 500 000 EUR, iar pe banderolă erau imprimate datele băncii de unde au fost extrași banii. Acest subiect este menționat și în prezent într-o cauză penală pe care o urmărim cu atenție, inițiată de Procuratură pe marginea coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova în anul 2014”, a declarat Inga Grigoriu într-un briefing de presă.

Deputata susține că membrii Comisiei au analizat mișcările pe conturile bancare ale persoanei fizice nerezidente, Ludmyla Prymak, reprezentantul companiei înregistrate în Noua Zeelandă, CHESTER NZ LIMITED, și au constatat că această persoană, pe lângă altele câteva, în anii de referință a extras în numerar 19.558.848 de dolari; 11.087.740 de euro; 27.955.851 de lei.

„Și alte persoane fizice nerezidente, prezente în tipologie, au extras în numerar sume în proporții deosebit de mari, de ordinul celor enunțate, iar una dintre ele în prezent este condamnată în Federația Rusă.

Ne întrebăm cum anume au fost integrate aceste mijloacele financiare extrase în numerar pe teritoriul Republicii Moldova, cum au urmărit instituțiile statului aceste acțiuni și ce măsuri concrete au fost întreprinse? În cadrul audierilor publice cu reprezentanții SPCSB, aceștia ne-au comunicat că o parte din acești bani au fost scoși prin segmentul transnistrean.”

Anticoruptie.md
20/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii