‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări în livezile de nuc în lunile aprilie-mai

Lucrări în livezile de nuc în lunile aprilie-mai

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fiind deja în a doua jumătate a lunii aprilie, cei mai mulți nucicultori deja au finalizat tăierile de formare în livezile tinere, până în anul 4, și tăierile de fructificare și întreținere a livezilor pe rod.

Potrivit lui Mihai Negrescu, specialist în pomicultură și administratorul unei livezi de peste 600 de hectare de nuc, este foarte important ca, pe lângă toate lucrările care trebuie realizate în livadă, nucicultorii să pregătească lista inputurilor agricole, deoarece cu cât se înaintează în timp, prețul acestora crește, dar poate să se înregistreze și un deficit în perioada în care se realizează tratamentele fitosanitare sau să fie epuizate stocurile.

La soiurile timpurii cum ar fi Pescianski, Cazacu, la sfârșitul lunii aprilie, trebuie efectuat primul tratament pe bază de cupru, pentru combaterea bacteriozei. 

„Luând în considerare faptul că, în acest an avem o primăvară ploioasă care creează condiții pentru dezvoltarea atât a bolilor criptogamice, cât și a bacteriozelor, recomand nucicultorilor să folosească combinația dintre cupru și mancozeb, dacă le-au mai rămas în stoc din anii trecuți. Din păcate, această substanță activă a fost exclusă din lista produselor admise”. 

Totodată, la sfârșitul lunii aprilie trebuie instalate capcanele feromonale pentru a depista zborul Viermelui merelor.

Această acțiune va permite producătorilor să poată reacționa preventiv și să nu permită larvelor să germineze și să deterioreze fructele, mai ales în livezile care se află în vecinătatea unor plantațiilor de semințoase, care nu sunt bine îngrijite.

Nucul necesită și fertilizare, deoarece exportă foarte mult azot, atât prin eliminarea ramurilor la tăiere, cât și prin recoltă, adică prin coaja verde prin care se elimină mult azot și potasiu.

„Recomand să se realizeze fertilizările, în funcție de vârstă și cantitatea de nuci recoltată în anul precedent. Totodată, este important de a administra îngrășăminte pe bază de azot în câteva etape după principiul: „mai puțin și mai des”. Ca să nu aibă loc procesul de denitrificare a azotului în cazul căderii precipitațiilor (azot care tradițional este distribuit în cantități mai mari), mai bine este de-l administrat în cantități mai mici periodic. Pentru livezile proaspăt plantate este nevoie de a aplica îngrășăminte cu conținut înalt de fosfor pentru stimularea dezvoltării rădăcinilor”. 

‹ adv ›

În funcție de căderea precipitațiilor, trebuie repetate tratamentele cu cupru, deoarece nu avem produse bactericide veritabile în țară și doar produse cu acțiune de contact, care au un efect bacteriostatic, astfel că după o cantitate anumită de precipitații trebuie repetate tratamentele fitosanitare pentru a crea o protecție pentru câteva săptămâni. 

La înflorit, la fel ca și la alți pomi fructiferi, recomand aplicarea produselor pe bază de bor pentru a stimula germinarea polenului și legarea mai bună a fructelor. 

La fel, este necesar de a monitoriza starea solului, starea fitosanitară, a coroanei, să nu permită buruienilor să invadeze spațiul dintre rând ca să nu consume nutrienții destinați pomilor.

„Recomand, să se efectueze 2-3 erbicidări, în funcție de precipitații. Dacă au posibilitatea să facă acest lucru mecanic, prin frezare pe rânduri, este și mai favorabil”. 

‹ adv ›

Spațiul dintre rânduri trebuie cosit sistematic pentru a nu depăși convențional o înălțime mai mare de câțiva cm a ierbii. Iarba între rânduri este un factor favorabil, dar trebuie să fie cosită permanent. 

Citește și câteva sfaturi la înființarea unei livezi de nuc.

În luna mai vor fi actuale erbicidările, timpul se încălzește, umiditate este suficientă în sol, respectiv, erbicidele sistemice vor acționa destul de bine. 

„Cu părere de rău, mai multe produse destul de eficiente au fost șterse la nivelul UE din lista aprobată pentru utilizare, inclusiv unele insecticide, astfel că fermierii, pentru combaterea mai ales a Viermelui mărului, Sfredelitorul ramurilor, trebuie să revizuiască Registrul de stat al pesticidelor pentru a vedea cu ce pot înlocui acele produse”. 

Seceta din anul trecut a afectat livezile de nuc, mai ales în partea de sud a țării, unde unele livezi au fost afectate până la 100% de îngheț.

Recomandarea principală este de a înlătura ramurile uscate, afectate de îngheț și de a realiza reabilitarea pomilor. Pentru reabilitare este nevoie de realizat o fertilizare mai bună, pentru ca să reușească să restabilească coroana, dar și să depună muguri de rod pentru recolta viitoare. 

„Sunt convins că în marea majoritate a livezilor de nuc este deficit de azot și acest lucru poate fi ușor depistat în luna iulie, când se realizează analizele foliare”. 

Înainte de înființarea unei livezi este recomandată realizarea analizei solului, pentru a vedea care este conținutul de substanțe minerale, microelemente, în ce proporțiii sunt.

Citește și despre Factorii ce influențează profitabilitatea unei livezi de nuc.

Totodată, producătorii pot să intervină cu anumite măsuri agrotehnice de îmbogățire a texturii solului. Este binevenită realizarea analizei foliare în fiecare an, deoarece analizele solului nu întotdeauna arată un rezultatul corect.

Nu tot ce este în sol este accesibil pentru plantă. Analizele foliare arată nemijlocit cât de mult azot, fosfor, potasiu sau alte elemente sunt valorificate de către plantă și cât ar trebui să mai intervenim cu fertilizările.  

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›