image
Sursa foto: NASA Worldview

Aisbergul A68, vedetă în social media şi cel mai mare din lume la un moment dat, a dispărut

Aisbergul A68, vedetă în social media şi cel mai mare din lume la un moment dat, cu o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi, când s-a desprins din Antarctica în 2017, a dispărut, scrie BBC.

Imaginile din satelit arată că el a dispărut, spărgându-se în nenumărate mici fragmente pe care US National Ice Center a spus că nu merită să le monitorizeze.

A68 a apărut din banchiza Larson C la marginea Peninsulei Antarctica şi, timp de un an, s-a mişcat foarte puţin. Ulterior a început să se îndepărteze spre nord, cu viteză mai mare, dus de curenţii puternici şi de vânt.

Blocul de gheaţă de un miliard de tone a rătăcit în sudul Atlanticului, spre Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, unde se topesc cei mai mulţi gheţari, scrie News.ro.

În cazul lui A68, valurile şi temperaturile crescute din Atlantic au dus la fragmentare. Deşi cu o suprafaţă foarte mare, grosimea lui media era de 230 de metri.

„Este uimitor că A68 a rezistat atât de mult”, a spus Adrian Luckman de la Swansea University.

A68 va fi ţinut minte cel mai mult ca primul aisberg devenit star în social media. Oameni din întreaga lume au partajat imaginile din satelit, mai ales când se îndrepta către Georgia de Sud. Dacă ajungea aici, ar fi putut afecta pinguinii de pe insulă, iar publicul s-a arătat îngrijorat.

Totuşi, aisbergul a fost mai mult decât o senzaţie pentru oamenii din întreaga lume, el a fost şi ţinta unor cercetări ştiinţifice. Cei mai mulţi cercetători îl privesc ca produs al unui proces foarte natural.

Noutăţile partenerilor

comentarii: