image
Sursa foto: Jurnal.md

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat, astăzi, la Strasbourg

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024 a fost lansat astăzi la Strasbourg.

La eveniment a participat președintele Maia Sandu și secretarul general al forului european, Marija Pejčinović Burić.

Planul de acțiuni își propune să aducă legislația, instituțiile și practicile naționale în conformitate cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației.

Conform acestui plan de acțiune, Consiliul Europei și autoritățile moldovenești au convenit să ducă mai departe împreună, prin proiecte de cooperare, reforme inițiate în trecut în domenii precum punerea în aplicare a Convenției europene a drepturilor omului (CEDO) și a Jurisprudența Curții Drepturilor Omului (CEDO) la nivel național, alinierea legislației și practicilor naționale privind combaterea discriminării și egalității de gen cu standardele europene, consolidarea cadrului național de protecție a copilului pentru combaterea exploatării și abuzului sexual asupra copiilor, sporind independența și responsabilitatea a sistemului judiciar, îmbunătățirea legislației și practicii electorale, reformarea sistemului penitenciar și promovarea alternativelor la detenție,promovarea conformității practicilor naționale cu standardele europene în domeniul guvernării mass-media și a internetului, îmbunătățirea protecției datelor în țară, dezvoltarea capacității forțelor de ordine și a altor agenții de a răspunde corupției și spălării banilor și creșterea dialogului și consolidarea încrederii între ambele bănci a fluviului Nistru.

Noile domenii de cooperare identificate în planul de acțiune includ asistența juridică, medierea și reconcilierea în materie penală, combaterea abuzului de droguri și a traficului ilicit de droguri, protecția drepturilor omului în sectorul sănătății și abordarea noilor provocări legate de pandemia COVID-19. și impactul său socio-economic, în special asupra drepturilor sociale.
În plus, Consiliul Europei și autoritățile moldovenești intenționează să intensifice eforturile pentru combaterea traficului de persoane, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și consolidarea autonomiei locale.

Acesta este al treilea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru țară. Cele anterioare au acoperit perioadele 2013-2016 și 2017-2020.

Realizările planului finalizat în 2020 includ consolidarea instituției Avocatul Poporului, îmbunătățirea condițiilor de combatere a discriminării și promovarea egalității, ca urmare a capacității consolidate a Consiliului pentru egalitate, îmbunătățirea nivelului profesional și capacitatea operațională a administrației electorale de a desfășura alegeri. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: