image
Sursa foto: jurnal.md

Societatea civilă cere retragerea unui proiect care oblige băncile să nu verifice proveniența banilor din Fondul electoral

Pe 27 ianuarie 2021, un grup din 5 deputați ai Partidului Politic Șor și Platformei „Pentru Moldova”, au înregistrat la Parlament un proiect de lege prin care propun completarea Codului Electoral cu un articol nou, care să oblige băncile să deschidă conturile cu ,,Fond electoral” fără ca acestea să aplice măsurile de precauție privind clienții și să evalueze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

Mai mult, legiuitorii vor să stabilească și sancțiuni pentru băncile care vor refuza deschiderea contului bancar cu mențiunea ,,Fond electoral”. În cazul în care băncile vor refuza totuși să deschidă conturile cu mențiunea ,,Fond electoral”, deputații propun să pună în responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale aprobarea de  proceduri pentru primirea donațiilor și efectuarea cheltuielilor de către concurenții electorali și efectuarea controlului acestora, până la soluționarea litigiilor referitoare la deschiderea contului „Fond Electoral”. Or, CEC nu deține nici competențe, nici resurse pentru realizarea unor asemenea controale din perspectiva prevenirii spălării banilor.

Proiectul de lege a primit avizul negativ din partea Direcției Juridice a Parlamentului și a Centrului Național Anticorupție (CNA) care a constatat că proiectul de lege în redacția propusă conține un potențial coruptibil înalt și riscuri la adresa securității statului.

Totodată inițiativa legislativă a fost avizată pozitiv de către Comisiile parlamentare politică externă și integrare europeană, de mediu și dezvoltare regională, în timp ce Comisiile parlamentare administrație publică, securitate naţională, apărare şi ordine publică nu au luat o decizie asupra proiectului, iar Comisia juridică, numiri și imunități a votat împotriva proiectului, dar a lăsat la latitudinea plenului Parlamentului de a vota proiectul în prima lectură.

În acest context Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrul Analitic ”Expert-Grup”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene bat alarma și declară că prin adoptarea acestor modificări la Codul Electoral se încearcă subminarea independenței funcționale și decizionale a instituțiilor bancare. Pe de o parte legea obligă băncile, la deschiderea oricărui conturi bancare să evalueze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, iar pe de altă parte legiuitorul încearcă să ocolească această procedură în favoarea concurenților electorali.

Amintim că modificări la legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului au fost introduse după furtul miliardului din băncile moldovenești. Atunci s-a stabilit că în cazul când beneficiarul efectiv ai potențialilor clienți sunt incluși în lista națională sau internațională cu suspiciuni de spălare a banilor sau în privința căruia sunt inițiate procese judiciare pentru suspiciuni de încălcare a legislației în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, banca este obligată de a refuza inițierea relației de afaceri.

Amintim că liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor, a fost condamnat pe 21 iunie 2017 în primă instanță pentru cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Societatea civilă solicită retragerea acestui proiect și pentru că anularea măsurilor de precauție va face imposibilă identificarea provenienței banilor, inclusiv a celor veniți din străinătate, din partea persoanelor juridice sau fizice străine.

Opinia comună privind riscurile de corupție și la adresa securității financiar-bancare ale statului pe care le comportă proiectului de lege nr. 14 din 27 ianuarie 2021 este semnată de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrul Analitic ”Expert-Grup”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și  Institutul pentru Politici și Reforme Europene. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: