UNInterviu cu Vadim Ceban, președintele MoldovaGaz, despre reorganizarea companiei, datorii, proiecte ambițioase și influența acestora asupra tarifului

A venit în funcția de președinte al Consiliului de Administrare al Companiei MoldovaGaz de la Ministerul Economiei, acolo unde a fost responsabil de sectorul energetic. Cum se văd lucrurile de pe o altă parte a baricadei, ce realizări a înregistrat compania în ultima perioadă, cu ce inovații, ce planuri ambițioase are și cum influențează toate acestea tariful pentru consumatorii finali, aflați din emisiunea UNInterviu cu Vadim Ceban, marca UNIMEDIA. De asemenea, aflați a cui este datoria de 6,8 miliarde de dolari pentru gazul consumat în stânga Nistrului, care este cifra datoriei celor de pe malul drept, dar și cum împarte Vadim Ceban timpul între serviciu și familie.

Foto: UNIMEDIA/Vadim Ceban

UNInterviu: Domnule Ceban, înainte să începem blocul de întrebări pe care l-am pregătit, vă rog să ne spuneți, mai întâi de toate, de ce MoldovaGaz este ca o fortăreață practic, iar președinții acesteia mereu au fost greu de abordat, în special pentru presă?

V.C.: Aceeași întrebare o aveam și eu, atunci când am fost numit în funcție. De aceea am decis să schimbăm lucrurile. Ne dorim ca MoldovaGaz să nu mai fie privită ca o fortăreață și ca o simplă factură emisă lunar pentru a fi achitată.

Probabil este o simplă percepție din anii trecuți, dar au fost aprobate multe legi și decizii care vor asigura o transparență.

UNInterviu: Vine această decizie din perspectiva fostului post de muncă și poate v-ați ciocnit cu această fortăreață?

V.C.: Când am activat la Ministerul Economiei și supravegheam sectorul energetic desigur că am văzut această problemă, care apăsa compania, în primul rând. Compania este administrată de un Consiliu întreg, precum și de către unul organ de Observatori, probabil de aici vine această problemă, că anumite decizii era necesar să fie coordonate.

UNInterviu: Domnule președinte, aș vrea să începem cu planurile anunțate privind reorganizarea companiei, în conformitate cu Pachetul energetic III, dar așa în limbajul muritorilor de rând. De ce este aceasta necesară?

V.C.: Sectorul gazier, în mai multe țări, de-a lungul timpul, a fost foarte concentrat, monopolizat. Producerea, stocarea, transportul, distribuția și furnizarea erau toate făcute de o singură companie. Implementarea Pachetului III prevede ca sectorul de transport să nu mai depindă de producător și furnizor, iar toți care au gaze naturale pot să aibă acces către consumatorul final, folosind aceste rețele. Este o decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Altfel spus, sectorul de transport al gazelor va fi ca un drum pe care au dreptul să acceadă toți călătorii ca să circule.

UNInterviu: MoldovaGaz este în pierdere, în acest caz?

V.C.: Nu. Noi oricum rămânem acționari. MoldovaGaz va deține în continuare acțiuni în MoldovaTransGaz, care este transportatorul, dar nu vom interveni decât la nivel general de administrare. Însă, dacă această companie se va dezvolta tot mai mult, cu atât mai mult câștig va avea și MoldovaGaz. 

Odată cu implementarea Pachetului III se vor crea 2 centre de profit și considerăm că, după reorganizare, eficiența întregului grup va crește. Altă întrebare este furnizarea gazelor naturale, pentru că astăzi, în regiune, trebuie să recunoaștem, în afară de sursa Gazprom, altă sursă nu este. Poate în viitor vor fi alte surse alternative, ce vor aduce beneficii consumatorilor, care vor putea alege. 

UNInterviu: Va influența toată această schimbare tariful la gazele naturale? 

V.C.: După reorganizare, noi vom crește eficiența și acest lucru va da îmbunătățiri din punct de vedere tarifar. Credem că se vor reduce cheltuielile, pierderile, se vor face economii, respectiv, ar putea fi un beneficiu pentru a micșora tariful.

UNInterviu: În cât timp se va întâmpla toată această schimbare?

V.C.: Este un plan de acțiuni aprobat încă în 2019, inclusiv de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noi am depășit termenii, dar, sperăm că în acest an MoldovaTransGaz va fi certificată ca operator independent de transport.

UNInterviu: În general, la ce să ne așteptăm în acest an în privința tarifului la gazul natural?

V.C.: Am zis că nu mai dau prognoze în ultimul timp, chiar dacă pentru ultimii doi ani nu am dat greș, însă anul acesta este mai diferit. Asta pentru că în acest an avem o situație inversă față de anul trecut. O iarnă mai friguroasă, lunile martie și aprilie a fost frig. S-au preluat multe cantități de gaze din depozitele subterane. Mai avem aici și criza provocată de blocajul din canalul Suez, iar prețurile cresc. În primul trimestru, în baza contractului cu Gazprom, avem un preț bun de achiziție, mai ieftin decât la burse și chiar dacă am micșorat anul trecut tariful, sperăm că media acestui an nu va provoca șocuri mari pe piață și vom ieși din acest an fără anumite corectări la tarife.

Noi tot ne dorim tarife mai ieftine și nu suntem cointeresați să le majorăm, pentru că în acest caz consumul scade și nu obținem nimic. Ne dorim un tarif de compromis. În acest an sperăm că nu va suferi modificări.

UNInterviu: De ce unii politicieni spun că Moldova, cea mai săracă țară din regiune, procură gazul rusesc la cel mai înalt preț? Este adevărat?

V.C.: În viitor, noi oricum vom trece la prețurile de piață, care sunt formate pe piețele bursiere, conform Hub-urilor regionale de referința, din Germania, Austria, Ucraina. De curând și România a anunțat că vrea să creeze un Hub. Desigur că va exista și  un contract cu Gazprom pe termen lung, însă formula de preț se va lua în calcul oferta și cererea.

Dacă e să luăm în calcul prețurile din 2020, au fost prețuri de 70 de dolari, câteva zile chiar și 50 de dolari. Dar acest gaz mai trebuie adus la hotarul țării, deci 50 de dolari plus. Noi am cumpărat de la Gazprom cu 130-140 de dolari. Da, un preț un pic mai mare, dar să nu uităm că la burse a fost gazul ieftin în perioada de vară, când consum practic nu este. Iar  media anuală a demonstrat că noi nu am plătit cu nimic mai mult decât prețul la bursă. 

Astăzi, în tarif este un preț mediu de 145 de dolari, iar la bursă astăzi, în Germania, Austria, este un preț de 220-240 de dolari. Iată o simplă comparație. Dacă luăm în calcul media anuală, atunci avem un preț convenabil și nu supraplătim, comparativ cu bursa. 

Apropo, trecerea la prețul de bursă nu înseamnă deloc prețuri mai mici. Bursele vor dicta prețurile, iar noi va urma să ne orientăm spre eficientizare și dezvoltare.

UNInterviu: Una dintre inovația anului 2020 a fost menționată depozitarea unei cantități de gaze naturale într-un depozit din Ucraina. Care este ideea acestui depozit?

V.C.: Noi am făcut acest lucru pentru ca, atunci când sunt devieri de temperaturi, iată cum a fost în acest martie și în aprilie, și nu avem cantități suplimentare de la Gazprom, noi scoatem din depozit și injectăm cantitatea necesară de gaz. Altfel, urma să cumpărăm de la burse, mult mai scump, sau să micșorăm presiunea.

UNInterviu: Domnule Ceban, să trecem din Ucraina pe malul stâng al Nistrului și vă rog să ne spuneți care este suma datoriilor regiunii transnistrene? Avem datorii curente, istorice, antice, care este suma și ale cui sunt aceste datorii?

V.C.: Am să încep cu sfârșitul și anume că datoriile aparțin celor care nu le-au achitat. Niciodată consumatorii de pe malul drept nu vor achita datoria celor din stânga Nistrului.

Vorbim despre datoria companiei noastre TiraspolTransGaz, care este de aproape 6,8 miliarde de dolari - da, e mare și da, noi cunoaștem.

Ce ține de malul drept, aceste datorii sunt de circa 715 milioane de dolari. 

La ziua de astăzi, noi achităm 100% consumul de gaze, iar pe parcursul anului 2020 am reușit să achităm și 5 milioane de dolari din această datorie. Această sumă s-a adunat între anii 2002-2016. Au mai fost și alte datorii, istorice, dar, după reorganizare, acestea au fost convertite în acțiuni. În acest an am achitat deja încă 5 milioane de dolari din această datorie. 

În ultimii cinci ani, compania MoldovaGaz a achitat consumul curent și 55 de milioane de dolari din această datorie formată până în 2016.

Sursele de acumulare a acestor companii, pe malul drept, sunt companiile termoenergetice, în care acționar este statul. De aceea e bine să ne așezăm și să discutăm cum aceste datorii comerciale să fie achitate. Nimeni nu pune aceste datorii pe seama Guvernului sau a statului. Mai mult decât atât, acest subiect nu ar trebui deloc politizat. Urmează acționarii să se așeze, să discute grafice și să se acționeze.

La moment, TiraspolTransGaz achită o parte din consum, prin serviciile pe care ni le prestează, însă datoria lor oricum crește. Situația urmează a fi abordată sub mai multe aspecte. Unul dintre acționari este administrația transnistreană și aceasta  trebuie adusă la masa de negocieri. 

Nu depinde doar de MoldovaGaz găsirea de soluții pentru a stinge aceste datorii. Urmează Gazprom, Guvernul și administrația din regiune să se așeze și să găsească soluții.

Tehnic, noi nu putem acționa, gazele naturale vin prin partea stângă a Nistrului și riscurile sunt foarte mari de a fi oprit tranzitul, de exemplu. În plus, este centrala de la Cuciurgan, care asigură Moldova cu energie electrică. Este un ghem de probleme, dar care trebuie discutate. Gazprom este gata de discuții și așteptăm un Guvern cu puteri depline pentru a se lua o decizie și de a fi demarate negocierile.

UNInterviu: În acest an am văzut o altă inovație. Mă refer la acel proiect cu mașinile pe bază de metan, implicate în salubrizare. Un proiect ce a demarat la Bălți, povestiți-ne în ce constă acesta?

V.C.: În primul rând, noi vedem că trebuie să contribuim la protecția mediului înconjurător și utilizarea metanului, desigur, contribuie la reducerea emisiilor de gaze poluante. În al doilea rând, este aspectul economic - dorim să mărim vânzările de metan. Al treilea aspect ar fi crearea parteneriatelor cu autoritățile publice locale, foarte necesare pentru dezvoltarea localităților.

În caz dacă se demonstrează că sunt economii și emisii mai puține, atunci proiectul va fi replicat. Am ales Bălți, pentru că acolo mai repede s-a deschis ușa și noi avem rețeaua necesară de alimentare cu metan și reparație.

UNInterviu: Sunteți gata de concurență cu petroliștii?

V.C.: Noi mereu suntem gata de competiție, dar ideea noastră este de a crea parteneriate, în beneficiul tuturor.

Dacă vorbim de cifrele de afaceri, în acest an deja avem practic venit dublu față de anul trecut, întreg anul, anume din cauza că a fost un sezon mai friguros. Însă, noi nu vrem să depindem de temperaturi, dar să creștem vânzările.

Ecologia, protecția mediului înconjurător urmează a fi un obiectiv național. Este un lucru absolut eficient - colectare, sortare, ardere - acum sunt tehnologii care utilizează deșeuri solide, gaze naturale, sunt filtre care nu permite emiterea gazelor poluante. De aceea și sunt proiecte profitabile eficiente. Autoritățile trebuie să examineze și să găsească aceste beneficii. Pentru a face milioane trebuie o gândire bună, investiție.

Granturile sunt limitate, creditele, resursele bugetare sunt limitate, iar partenerii privați pot face acest lucru, iar MoldovaGaz este gata să contribuie. Până la urmă, companiile de producere a energiei electrice pe bază de deșeuri solide vor utiliza și gaze naturale în tot acest proces.

UNInterviu: Vreau să discutăm un pic și despre planurile companiei. De exemplu despre centrala electrică, bazată pe gaze naturale. Este încă o sursă de a crește vânzările companiei?

V.C.: Este un proiect al meu de suflet, dar și o piață nouă pentru MoldovaGaz. Este evident riscant, dar acest lucru va fi benefic nu doar companiei. Noi vom putea compensa vârfurile de consum, dimineață/seara, pe piața internă. Vor veni tehnologii noi, vom instrui tinerii din țară, care vor avea aici un loc de muncă. 

Noi examinăm activele noastre, patrimoniul nostru și nu vom solicita absolut nimic de la autorități.

Este un proiect ambițios, dar noi suntem gata să convingem partenerii și autoritățile că este unul foarte necesar.

UNInterviu: Un asemenea proiect va crește și mai mult dependența energetică a țării de Moldovagaz.

V.C.: Noi achităm anual peste 800 de milioane de lei impozite. Noi oferim peste 5400 de locuri de muncă și pe lângă noi sunt sute de companii, care ne oferă servicii, de la IT până la construcții. Dacă o astfel de companie este localizată în Moldova, unde se angajează tineri, nu pleacă în străinătate, atunci mie îmi place o asemenea „dependență”.

UNInterviu: Ce planuri aveți pentru dezvoltarea rețelelor? 

V.C.: Anul trecut am avut peste 18 mii de conectări noi și așteptăm și în acest an creșterea acestui număr. În plus, în acest an am inițiat construcția de 4 conducte inter rurale. Surse la Guvern în acest sens nu sunt, noi înțelegem acest lucru, de aceea am decis să intrăm și pe acest sector.

Consumatorii doresc, autoritatea publică locală trebuie să aibă proiectul și 50 la sută dintre consumatori să fie gata să se conecteze. Dacă se respectă aceste condiții, atunci MoldovaGaz aduce conducta până la poarta fiecărui doritor.

UNInterviu: În acest an ați lansat și cabinetul personal al consumatorului. Ce s-a schimbat în activitatea companiei odată cu aplicarea acestui serviciu?

V.C.: Cea mai mare realizare cred că a fost totuși faptul că am venit mai aproape de consumatori. Am creat acest serviciu, prin care se transmit datele la distanță, se realizează plăți online, foarte comode, mai ales pentru cei aflați peste hotare, cu 0 comision pentru consumatori și acest cabinet personal a îmbinat toate aceste servicii, inclusiv încheierea sau revizuirea contractelor, cererilor sau alte acte.

UNInterviu: Puteți să ne numiți 5 realizări și 5 obiective ale MoldovaGaz?

V.C.: Prima este că am reuși să venim mai aproape de consumatori. În 2019, am reușit să asigurăm țara cu gaz, inclusiv pe revers. Am asigurat securitatea energetică, prin depozitare și vom repeta în această vară această procedură, pentru a oferi calitate și cantitatea necesară. De asemenea, aceste proiecte lansate și pe care le vom continua - parteneriatele cu autoritățile publice locale privind consumul de metan și, desigur, accesul pe piața energetică.

UNInterviu: Domnule președinte, aș vrea să vă întreb nu doar despre MoldovaGaz, dar și despre omul Vadim Ceban. Cum se „împarte” între casă și serviciu?

V.C.: Am o familie minunată, am o femeie în fața mea, nu în spate, care asigură armonia în familie.

Timp liber, de obicei, am în weekend, sâmbăta seara sau duminica. Dedicăm timpul copiilor noștri. Avem doi copii minunați. Cel mare este dansator, este pasionat de dansuri sportive. Sperăm în curând să fie ridicate restricțiile impuse de pandemie ca să reluăm competițiile, pentru că eu sunt un suporter fidel.

UNInterviu: Acum e o modă parcă, toată lumea își face partid. Nu vă întreb depsre partid, dar aveți planuri de carieră politică?

V.C.: Nu știu care va fi în general evoluția carierei mele. E foarte greu de făcut prognoze, mai ales în Republica Moldova.

Astăzi sunt definitiv implicat în activitățile companiei MoldovaGaz, să duc sarcinile la bun sfârșit, iar ce va fi pe viitor, vom vedea.

UNInterviu: Domnule Ceban, eu vă mulțumesc foarte mult. Vă urăm succes și vă mai așteptăm în studioul nostru.


Pub