Maia Sandu și-a încheiat vizita la Strasbourg: Cu ce oficiali s-a întâlnit și ce subiecte a discutat

Președintele Republicii Moldova a efectuat o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg. Aceasta a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv cu secretarul general al instituției, cu președintele Adunării Parlamentare a CoE (APCE), dar și cu președintele Comisiei de la Veneția. În dialogul cu oficialii, Maia Sandu a abordat subiecte ce țin de reforma justiției, combaterea corupției de nivel înalt, elaborarea unui program de recuperare economică, cooperarea cu autoritățile publice locale și securitatea regională.

Foto:

Președinta s-a întâlnit cu: secretarul General al CoE, Marija Pejčinović Burić; președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, Leendert Verbeek; președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio; președintele Adunării Parlamentare a CoE (APCE), Hendrik Daems, dar și alți oficiali.

„Una dintre întrevederile importante de astăzi a fost cu domnul Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția.

Am reiterat prioritatea principală în mandatul meu de Președinte al Republicii Moldova - reformarea veritabilă a justiției și combaterea corupției. Am discutat etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea acestei priorități, dar și rolul important al expertizei Comisiei în definitivarea reformelor în domeniu. Am apreciat în acest sens contribuția experților din cadrul Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției sub auspiciul Secretarului General al CoE, care este esențială pentru succesul reformei pe care o promovez”, a menționat președinta.

 „Sporirea autonomiei financiare a comunităților locale și consolidarea capacităților primăriilor din Moldova sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. În cadrul întrevederii a fost transmisă Foaia de parcurs revizuită pentru democrația locală și regională din Republica Moldova. Voi urmări ca autoritățile Republicii Moldova să realizeze prevederile acesteia - așa cum prevăd principiile de colaborare cu CALRE. Am remarcat cu satisfacție și faptul că noul Plan de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova prevede intervenții pentru consolidarea autonomiei locale” a susținut Maia Sandu. 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut astăzi și un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Sandu a menționat care sunt prioritățile sale strategice numărând oprirea corupției și îmbunătățirea în sectorul justiției.

„Un stat mai puțin corupt și cu un sistem judecătoresc imparțial, independent va crea o temelie puternică pentru o economie funcțională și pentru creștere economică”, a menționat președinta. Totodată, a afirmat „că cetățenii, la fel, au obosit să tot audă despre reformele care nu se mai sfârșesc și tentativele eșuate de a face viața mai bună pentru toți”, însă „cetățenii moldoveni sunt hotărâți să o repună pe drumul cel bun, așa încât statul să lucreze pentru ei”.

Autor: Valerica Baxanean (stagiară)


Pub