Noul război diplomatic între Rusia și Cehia. Cum s-a ajuns la această situație?

Relațiile dintre Cehia și Rusia sunt tot mai tensionate după ce autoritățile cehe au anunțat în această sâmbătă, 17 aprilie, că 18 angajați ai ambasadei ruse din Praga urmează să fie expulzați. Motivul acestei acțiuni ar fi că diplomații sunt suspectați de spionaj și că ar sta în spatele unor acțiuni criminale. La o zi distanță de la această decizie, Rusia a ordonat ca 20 de diplomați cehi să părăsească țara timp de 24 de ore. 

În cadrul unei conferințe de presă, premierul ceh Andrej Babiš și ministrul Afacerilor Interne și al Ministerului de Externe Jan Hamáček au anunțat că în urma unor investigații s-a stabilit implicarea angajaților ambasadei ruse în organizarea celor două explozii din 2014 produse la depozitele de muniții din satul Vrbětice, din sud-estul Republicii Cehe, care s-au soldat cu moartea a două persoane. De fapt, munițiile urmau să fie vândute în Ucraina, care era atunci atacată de separatiștii susținuți de Rusia.

Pe urmele suspecților

Poliția cehă a dat în căutare doi suspecți care au vizitat Praga și satul respectiv anume în acea perioadă. Aceștia au ajuns în Praga cu un avion din Moscova pe 13 octombrie 2014 și au trimis o cerere prin e-mail pentru a vizita depozitele din Vrbětice. Pe 16 octombrie, rușii au plecat în Austria, de unde s-au întors la Moscova, folosindu-se de pașapoarte rusești pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov. Ulterior, aceștia s-au prezentat cu un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai Popa și un pașaport emis de Tadjikistan cu numele de Ruslan Tabarov. De asemenea, tot cei doi ruși sunt acuzați că ar fi otrăvit cu „Noviciok” pe fostul ofițer rus de informații Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia. 

Mai târziu, publicațiile de investigație The Insider și Bellingcat au aflat că Petrov și Boșirov sunt ofițeri ai Direcției Principale de Informații a Rusiei (GRU), specializată în operațiuni în străinătate, iar numele lor reale sunt: Aleksandr Mișkin și Anatolii Cepiga.

Replici „diplomatice”

„Îmi pare foarte rău că relațiile dintre Cehia și Rusia vor suferi din cauza asta, dar trebuie să reacționăm”, a declarat Hamáček, ministrul ceh al Afacerilor Externe. Iar răspunsul Rusiei nu s-a lăsat prea mult așteptat, oficialii susținând că aceste învinuiri sunt „absolut absurde”. „Praga este conștientă de ceea ce va urma după astfel de trucuri”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Despre răspunsuri „neplăcute” din partea Rusiei a vorbit și președintele Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat Leonid Sluțki. „Această mișcare din partea Cehiei afectează grav relațiile bilaterale. Moscova va răspunde, cu siguranță!”

Pe măsură ce tensiunile continuă să crească, Karel Havlíček, ministrul pentru Comerț și Industrie din Cehia, a declarat că cel mai probabil compania energetică rusă Rosatom va fi exclusă din licitarea pentru un proiect local în valoare de aproximativ 9,1 miliarde de dolari. De asemenea, este de așteptat ca discuțiile despre cumpărarea vaccinului rusesc Sputnik V să fie întrerupte. 

Alte ciocniri 

Anul trecut, autoritățile locale din capitala Cehiei au decis să schimbe numele străzii pe care este amplasată clădirea ambasadei ruse. Astfel, strada a fost redenumită în „Piața Boris Nemțov”. Nemțov, un critic înverșunat al lui Vladimir Putin, a fost împușcat mortal în 2015, în centrul Moscovei. Această redenumire a străzii i-a nemulțumit pe ruși. Ei au anunțat că nu au să se conformeze acestei schimbări și au început să indice strada din partea cealaltă a Ambasadei. „Mi se pare ciudat. Chiar și Vladimir Putin a spus că uciderea lui Nemțov a fost un act urât și cinic, iar vinovații trebuie pedepsiți”, s-a arătat nedumerit primarul din Praga Zdeněk Hřib.

Un alt motiv de ceartă între cele două țări a avut loc în 2018, atunci când monumentul comandantului militar sovietic Ivan Konev, instalat în centrul capitalei cehe, a fost mutat într-un muzeu. Această decizie i-a indignat pe diplomații ruși, care au și anunțat că vor deschide un dosar penal „pentru suspectarea profanării publice a simbolurilor gloriei militare a Rusiei”, asta deși Rusia nu are nicio jurisdicție în Cehia, relatează The Guardian.

Rușii îl văd pe Konev, cel care s-a aflat în fruntea Armatei Roșii, drept un adevărat erou de război, în timp ce mulți locuitori ai capitalei cehe îl vedeau ca un simbol al deceniilor în care țara a fost condusă de regimul comunist. De aceea, de multe ori, monumentul a fost vandalizat. Într-o perioadă, autoritățile locale chiar au acoperit-o cu o prelată, pentru a nu mai stârni nemulțumirea localnicilor. 

Surse foto: Reuters, The New York Times, EPA

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.