Interviu. ANRE, despre piața petrolieră. Cum să înțelegem dacă avem sau nu un preț corect pentru benzină

19 Apr. 2021, 15:09
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2021, 15:09 // Interviu //  MD Bani

Scumpirile prețurilor la carburanți afectează viața unei părți impunătoare a locuitorilor Republicii Moldova. Pe fonul scumpirilor înregistrate de la începutul anului curent, a fost readus în discuții publice și subiectul plafonării prețurilor la combustibili. un proiect de lege în acest sens a fost deja aprobat în prima lectură.

Am discutat cu reprezentanții ANRE despre motivele care stau la baza acestor fluctuații de preț, cum să înțelegem dacă la panourile benzinăriilor vedem afișat un preț corect și ce poziție au companiile petroliere.

Bani.md: Începutul anului 2021 a fost marcat de mai multe scumpiri ale prețuirilor combustibililor. Care sunt motivele economice care au stat la baza acestor fluctuații de preț?

ANRE: Creșterea continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate pe piețele și bursele internaționale a constituit principalul motiv care a influențat prețurile de pe piața internă. Noi, fiind o țară dependentă 100% de importul carburanților nu avem nici cea mai mică posibilitate să influențăm cumva efectul piețelor externe asupra situației din Republica Moldova. Dacă prima scumpire din anul 2021 încă putea fi argumentată parțial și prin creșterea accizelor, atunci toate celelalte se datorează exclusiv creșterilor înregistrate la burse.

Bani.md: ANRE s-a expus pentru revenirea la mecanismul de plafonare a prețurilor combustibililor. Care sunt argumentele în favoarea acestor acțiuni?

ANRE: ANRE a fost instituția care nu doar că s-a expus pentru revenirea la mecanismul de plafonare a prețurilor combustibililor, dar care încă de la începutul anului 2020 a demonstrat avantajele pe termen scurt a acestei metode. Dacă noi dorim să stabilizăm piața în perioada unor fluctuații majore și să avem un preț corect, argumentat și transparent la zi, atunci doar plafonarea este soluția recomandată.

Bani.md: Care sunt motivele pentru care mecanismul de stabilire a prețurilor produselor petroliere, existent în prezent, s-a dovedit a fi mai puțin eficient decât s-a așteptat?

ANRE: Motivul de bază pentru care este criticată metoda actuală de stabilire a prețurilor, constă în libertatea oferită companiilor petroliere de a-și stabili de sine stătător aceste prețuri. La noi în țară, mulți oficiali sau cetățeni simpli, din start prezumă că jucătorii principali ai acestei piețe sunt rău intenționați și au posibilitatea de a-și spori profiturile în cazul lipsei unei supravegheri din partea statului. Dacă ne uităm real la lucruri, atunci observăm de fapt că piața produselor petroliere din Republica Moldova este o piață concurențială pe care activează un număr semnificativ de participant, fiecare cu sursele sale de aprovizionare și infrastructură de distribuție. Spre deosebire de alte sectoare din domeniul energiei, cum ar fi cel al energiei electrice sau cel al gazelor naturale, piața produselor petroliere nu necesită utilizarea unei infrastructuri comune de transport și, în consecință, nu conține segmente de monopol natural care să necesite reglementare integrală a acesteia. Mai mult, din punct de vedere juridic și funcțional, fiecare participant la piața produselor petroliere este independent de ceilalți participanți, deținând, de regulă, propria rețea de achiziție, stocare și distribuție a produselor petroliere, fiind astfel create toate premisele unei concurențe corecte, care în mod normal ar trebui să constituie factorul determinant în formarea prețurilor.

Bani.md: S-au consultat companiile petroliere cu referire la introducerea unui nou mecanism de stabilire a prețurilor? Care este poziția acestora?

ANRE: Toate modificările sunt promovate pe platforma Comisiei parlamentare Economie Buget și Finanțe. Din câte cunoaștem, de mai multe ori la ședințele de lucru pe marginea proiectului de modificare a Legii nr. 461/2001 au participat nemijlocit atât reprezentanții companiilor, cât și reprezentanții organizațiilor asociative din care aceștia fac parte.

Bani.md: Ce trebuie să știe consumatorii pentru a face o apreciere corectă, dacă este sau nu stabilit corect prețul pentru combustibili?

ANRE: De regulă, toate discuțiile și comentariile referitor la corectitudinea nivelului prețurilor pornesc de la comparația cotațiilor la țiței și prețurile afișate la stațiile de comercializare a carburanților. Este necesar de menționat că datele publice privind cotațiile țițeiului Brent, nu neapărat sunt reprezentative pentru piața produselor derivate din țiței (benzina și motorina), deoarece în perioade scurte nu corelează întocmai cu cotațiile Platts. În acest context, în calitate de recomandare, considerăm că este cu mult mai simplu să ne raportăm orientativ la prețurile înregistrate în România, țară care de altfel reprezintă și principalul furnizor al acestor produse pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 14:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
26 Apr. 2024, 14:54 // Oameni şi Idei //  bani.md

De la idee – la afacere. Victor Belciug, la cei 32 de ani, și-a transformat visul în realitate. Pasionat de mașini, acesta și-a deschis un service auto la Hîncești. Astfel, de mai bine de un an nu mai este angajat, dar își conduce propriul business.

El a apelat la Programul de Mentorat cu Alexandru Bordea, un expert cu o experiență vastă în vânzări și consultanță de business. În video de mai jos, afli despre cum poți să-ți îmbunătățești abilitățile și strategia de business, care sunt provocările, dar și oportunitățile unui antreprenor.

„Afaceri la Microscop” poate fi vizionat pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău