Examen auto, partea practică. Care sunt cele mai frecvente greșeli

19 Apr. 2021, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2021, 17:42 // Actual //  MD Bani

Agenția Servicii Publice atenționează candidații la obținerea permisului de conducere asupra celor mai frecvente greșeli, comise în procesul de examinare la probă practică, în special:

  • nesincronizarea comenzilor (folosirea incorectă a treptelor de viteză, ambreiajului, acceleratorului, volanului, etc.);
  • oprirea motorului la executarea manevrelor (prima oprire a motorului nu se penalizează);
  • nesemnalizarea sau semnalizarea incorectă a direcției de mers, folosirea incorectă a treptelor de viteză, a ambreiajului;
  • neacordarea priorității vehiculelor şi pietonilor;
  • la pornire vehiculul se deplasează înapoi mai mult de 20 cm;
  • efectuarea unor manevre interzise (oprire, staţionare, mers înapoi, etc.),
  • nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor, etc.

Informația statistică detaliată accesați LINK

Totodată, este de menționat că în scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice este strict monitorizată, video și audio. În plus, vehiculele de examinare ale Agenției Servicii Publice sunt dotate cu sistem GPS, fapt ce permite în orice moment identificarea locului în care se află mașina de examinare.

Agenția Servicii Publice accentuează repetat că programarea prealabilă şi urgentă la probă teoretică și practică a examenului de obținere a permisului de conducere în cadrul subdiviziunilor teritoriale competente ale ASP, se realizează exclusiv prin intermediul resurselor Agenției: online prin accesarea paginii oficiale a instituției www.asp.gov.md, telefonic la numerele de contact ale subdiviziunilor teritoriale de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto sau nemijlocit în cadrul oficiului, precum și  prin apel la numărul unic al Call-centrului 14909.

Programarea urgentă în cadrul subdiviziunilor de competență din municipiile Chișinău și Bălți se realizează exclusiv prin intermediul paginii web a Agenției www.asp.gov.md. ASP reiterează că programarea urgentă este disponibilă începând cu ora 900 până la ora 2400, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, APS subliniază faptul că serviciul de programare atât în regim obişnuit, cât şi în regim de programare urgentă la examen, este prestat de către Agenţia Servicii Publice în mod gratuit, iar tariful ce se achită în asemenea cazuri nemijlocit în procesul de admitere la probele de examen în vederea obţinerii permisului de conducere, la perfectarea comenzii respective, reprezintă tariful pentru prestarea nemijlocită a serviciului  de examinare.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău