/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

UE, despre avizul Curții Constituționale: „Decizia a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”

missing
19 aprilie 2021, ora 20:28

„Decizia de săptămână trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”. Este reacția Uniunii Europene în legătură cu avizul Curții Constituționale din 15 aprilie curent, prin care au fost constatate circumstanțele privind dizolvarea Legislativului de la Chișinău. 

În context, Uniunea Europeană susține că așteaptă ca actorii politici de la Chișinău să respecte decizia Înaltei Curți.

„Decizia de săptămână trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită. UE se așteaptă ca toți actorii politici să îl urmeze. Atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile, fiind o deviere de la nevoia de reforme reale”, a postat pe Twitter Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole. Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și urmează să fie publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.

Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că va semna un decret privind dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor parlamentare.

După decizia CC, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că nu recunoaște avizul și formațiunea sa politică lucrează la un proiect de lege prin care va cere demisia celor trei judecători CC.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram