image
Sursa foto: Sky News

Aleksei Navalnâi poate face un stop cardiac în orice minut, avertizează medicii săi

Medici apropiaţi ai lui Aleksei Navalnâi, aflat în închisoare în Rusia, au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă pe disidentul rus, temându-se că acesta ar putea suferi un atac cardiac ''în orice minut'', transmit AFP și Agerpres.

Navalnâi a refuzat să mai mănânce începând cu 31 martie pentru a protesta contra condiţiilor de detenţie, acuzând administraţia penitenciarului că îi refuză accesul la un medic şi medicamente în condiţiile în care suferă de o dublă hernie de disc, conform avocaţilor săi.

Anastasia Vasilieva, medicul personal al opozantului rus, şi alţi trei medici, printre care un cardiolog, au solicitat acces imediat la Aleksei Navalnâi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare ruse şi publicate pe contul de Twitter al Anastasiei Vasilieva.

Potrivit acesteia, nivelul concentraţiei de potasiu în sângele lui Navalnâi a atins un nivel ''critic'' de 7,1 milimoli pe litru, ''ceea ce semnifică încă o dată o funcţie renală alterată şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul''.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnâi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnâi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: