Pe banii noștri: *Anticipate! (*cu termeni și condiții aplicate)

În această săptămână Curtea Constituțională a stabilit că alegerile anticipate ar putea avea loc numai dacă se anulează starea de urgență și doar dacă unii politicieni nu s-ar ține cu mâinile și cu picioarele de scaunele lor de deputați. În altă ordine de idei, săptămâna a fost olecuță mai plicticoasă din punct de vedere politic.

Luni, 12 aprilie

Săptămâna a început cu cel mai plictisitor scandal politic, iar dacă decideți să închideți acest newsletter pentru că am început cu el, să știți că vă înțelegem. Să începem! Deputatul Dumitru Alaiba l-a acuzat pe Petru Burduja că a încălcat legea atunci când și-a asumat din numele Parlamentului că delegația se abține de a discuta o rezoluție la EuroNest. Dacă ați ajuns aici, să știți că urmează ceva un pic mai interesant. Acel document conținea tare multe puncte care cuiva [de la Sadova] nu i-ar pica bine să știe Kremlinul că nu s-a făcut chiar nimic pentru a protesta contra criticilor. Tot incidentul s-a lăsat cu o plângere la procuratură care, evident, așteaptă deja să adune praful.

Fostul deputat comunist Victor Stepaniuc – angajat la Președinția țării. Gurile rele spun că cel mai probabil Stepaniuc a rămas acolo uitat încă din perioada lui Voronin, ascuns după o perdea de la ultimul etaj, unde s-a ascuns în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Se presupune că Stepaniuc a supraviețuit în toată această perioadă datorită sandviciurilor rămase de la pauzele de cafea și în speranța că nu va fi confundat cu vreun profesor turc atunci când Erdoğan a renovat acest palat.

Marți, 13 aprilie

Săptămâna trecută, Zinaida Greceanîi a trimis o scrisoare către Consiliul Europei, solicitând implicarea în bătălia politică de la Chișinău. Acum avem și răspunsul „Faceți ce vreți. Noi v-am spus odată deja, în 2019”. La rândul lor, atât PAS, cât și PSRM a interpretat cum au vrut acel document, iar dacă primii au început a striga și mai tare „anticipate”, socialiștii s-au apucat să strige în gura mare „Dodon nu are funcție și raaaatiiing!”

Șeful Comisiei pentru Securitate Națională, Sergiu Sîrbu, din nou nu a fost primit la ședința Consiliului de Securitate Națională de la Președinție. De această dată, la ieșire Sîrbu a primit o fițuică pe care scria „Maiaveți o șansă”.

Miercuri, 14 aprilie

Maia Sandu spune că are un salariu de 15.600 de lei net, pe care îl consideră foarte mare raportat la pensia medie, dar foarte mic – dacă e raportat la salariile din alte instituții. Încă nu e clar la ce raportează ea cheltuielile. Dacă acest salariu ar fi raportat la cumpărăturile unui pensionar la piața centrală, acesta ar putea fi destul de mare. Dar dacă ar fi raportat la shopping-ul odraslei vreunui deputat, ar putea să nu-i ajungă nici de un ciorap.

Istoricul Octavian Țîcu a fost luat prin surprindere de un val de scrisori pe numele lui. Inițial, acesta a crezut că a fost acceptat cumva la Hogwarts, însă a realizat imediat că scrisorile au venit nu prin bufniță, dar printr-un mijloc ceva mai puțin sigur și pe care nu prea te poți baza – Poșta Moldovei. Așa Țîcu a aflat că a fost dat în judecată de 150 de membri ai Partidului Șor. Deocamdată nu e clar dacă a primit o scrisoare din Israel, dar dacă tot a fost pornit acest trend, nu ar fi oare o soluție pentru a recupera miliardul? Aceasta poate fi simplă – dă în judecată Partidul Șor și cere măcar câte 300 de dolari despăgubire morală de la fiecare membru de partid. De 3,4 milioane ori.

Joi, 15 aprilie

Curtea Constituțională a stabilit că actualul Parlament mai poate fi și dizolvat. Astfel, magistrații CC au stabilit că deputații nu au investit un guvern timp de 3 luni și au respins două tentative de investire a unui executiv. La fel ca în trilogia Stăpânul Inelelor, nu aici se sfârșește povestea. Dacă acolo toată istoria s-a terminat de vreo trei ori (când au zburat hobbiții cu vulturii, când s-au închinat oamenii în fața hobbiților, când s-a despărțit Frodo de Sam și în final, când Sam a ajuns acasă), la noi trebuie de mai așteptat încă o decizie. De această dată, Curtea va decide dacă Starea de Urgență este sau nu Constituțională. Doar că, până atunci, mai avem de așteptat.

Igor Dodon spune că trei judecători de la Curtea Constituțională au uzurpat puterea atunci când au luat o decizie nefavorabilă lui și partidului pe care îl conduce. Coincidența face că din ceilalți doi judecători care nu au uzurpat nicio putere, unul din ei să-i fie fost coleg de partid, și anume Vladimir Țurcan.

Vineri, 9 aprilie

Parlamentul s-a întrunit și astăzi în ședință, dar de această dată deputații s-au abținut de la a face comisii. În schimb, aceștia nu s-au abținut în a se numi unii pe alții „frumos”. De exemplu, Vasile Bolea nu a întârziat să-și numească colegii de la PAS „balaboli”. La rândul lor, Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor, a ținut să precizeze că Dumitru Alaiba „a fumat ceva” și că acesta nu se îmbracă la costum în cadrul ședințelor.

Totuși, deputații au mai și muncit astăzi. De exemplu, un proiect de lege adoptat de ei (deocamdată, slavă Domnului!) în primă lectură stabilește o compensație de circa 400 de lei la factura de energie electrică pentru toți cetățenii pe durata stării de urgență. Se spune că acest proiect a fost cel mai mult așteptat de cei 37 de deputați socialiști, care mai că erau să-și termine banii din salariu, dar și de cei din Partidul Șor, care s-au săturat de tras lumină la oameni.

Între timp în Moldova

Aerul curat rămâne un vis pentru locuitorii capitalei, arată datele unui studiu realizat de Primăria Mea. Poluarea aerului devine tot mai prezentă, în special din cauza numărului în creștere al unităților de transport, iar măsurile de reglementare a acestui fenomen sunt ineficiente.

Din cele 174 de rapoarte pe calitatea aerului în Chișinău, au fost înregistrate doar patru zile în care cantitatea maximă admisibilă de poluanți nu a fost depășită.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.