(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci seriale de investigație care te vor ține cu sufletul la gură

Mindhunter_TV_Series-255547859-large

Inițial, serialul s-a afirmat ca un vasal al filmului, al cărui scop era în mare parte doar să distreze lumea. Cu multe neajunsuri, jucat prost, filmat în grabă, regizat banal, serialul rămânea cu mult în urmă, chiar și unii actori de performanță care și-au început cariera jucând într-un serial au rămas blocați fără a mai ajunge vreodată pe ecranul unui film. Astăzi, lucrurile s-au schimbat și putem spune cu siguranță că ceea ce am subestimat cândva a devenit cel mai bine cotat lucru pe piață. Chiar dacă a evoluat mult, serialul a reușit să-și păstreze convenția: nici până astăzi nu e neapărat să fie bun la toate capitolele pentru a fi privit de milioane de oameni. De data aceasta, am făcut o selecție de cinci seriale de investigație, diferite prin felul lor, unele departe de perfecțiune, dar pe care le-am privit cu mare interes din varii motive.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

The Investigation (2020)

Regizorul Tobias Lindholm, în strânsă cooperare cu părinții victimei, cu șeful serviciului omoruri Jens Møller și cu procurorul Jakob Buch-Jepsen, a creat un serial autentic, plin de nerv și profund emoționant despre munca crucială efectuată de poliția daneză, de echipa de scafandri, de câini de căutare, de oameni de știință și de voluntari pentru a rezolva cazul uciderii jurnalistei Kim Wall.

Într-o lume în care criminalii rămân la libertate dacă dovezile nu sunt suficient de convingătoare, urmărirea penală se confruntă cu o sarcină substanțială și complicată pentru a condamna făptuitorul. O parte dintre personajele care apar pe ecran au fost implicate și în investigația propriu-zisă, cum ar fi scafandrii și unul dintre câinii de căutare, iar mama victimei vă poate părea cunoscută pentru că a jucat-o pe Schmi, mama lui Anakin Skywalker din Star Wars, episodul 1.

Un serial puțin cam lent pentru ritmul dat de marea piață americană, dar care vine să compenseze cu personaje foarte bine dezvoltate, cu o poveste care te învață lucruri noi și care te implică atât emoțional, cât și cognitiv. O alegere potrivită dacă vrei să vezi o lume în care poliția chiar lucrează, oamenii se confruntă cu aceleași probleme cotidiene și victimele sunt tratate cu respect și empatie.

The Undoing (2020)

Un serial HBO cu patru nominalizări la Globul de Aur și cu un casting inedit, în rolurile principale cu Nicole Kidman și Hugh Grant, vine să ne istorisească o poveste din seria și bogații plâng.

Grace Fraser (Nicole Kidman) își trăiește viața pe care și-a dorit-o, este un terapeut de succes, are un soț devotat (Hugh Grant) și un fiu tânăr (Noah Jupe) care frecventează o școală de elită din New York. Dar cu cât urci mai sus, cu atât e mai dureros să cazi. Peste noapte, în viața ei crapă o prăpastie: este suspectată de un omor violent, se pomenește cu un soț dispărut și cu o reputație pătată.

Performanța actorilor te îndeamnă să faci cunoștință cu personajele și să te atașezi de soarta familiei Fraser. Primele două episoade te intrigă nobil. Pe la mijloc, serialul bate puțin pasul pe loc și supără prin naivitatea lui Grace, dar totuși reușește să păstreze bunul simț și să te facă să-l urmărești până la final. O poveste clasică din seria „cine a comis-o?”, realizată bine, fără mari așteptări, dar plăcut de privit, mai ales când vine vorba de o societate înaltă și de demonii pe care îi ascunde sub saltea.

Mindhunter (2017-2019)

Mindhunter îi are în vizor pe agenții FBI Holden Ford (Jonathan Groff), Bill Lin (Holt McCallany) și psihologul Wendy Carr (Anna Torv). Împreună vor să dezvolte un domeniu de investigație inovator, care încorporează psihologia, antropologia și sociologia, ca metodă de a dezvălui motivul crimei. Ei susțin că metoda clasică de soluționare a cazurilor nu mai este suficientă, deoarece criminalitatea devine din ce în ce mai complexă pe măsură ce omorurile sunt comise din motive inexplicabile și iraționale. Scopul lor e să intervieveze criminalii în serie închiși după gratii, în speranța de a înțelege cum gândesc aceștia și de a aplica cunoștințele acumulate pentru a rezolva cazurile în curs de desfășurare.

Este un serial bun la toate capitolele, interesant, informativ, intrigant și filmic, mai ales având în vedere că unul dintre regizori este David Fincher. Poate să nu-ți placă doar dacă nu rezonezi cu atmosfera din film. În rest, te asigur că vei avea o călătorie frapantă în lumea complicată a agenților și a minților sociopate, pe Netflix.

Bodyguard (2018)

Dacă ai chef să rămâi încleștat pe canapea timp de aproximativ șase ore, acceptă această provocare. Bodyguard este cel mai vizionat serial BBC din 2008 încoace. L-am pus din plictiseală, cu gândul de a lăsa ceva mediocru să-mi lumineze camera pe înserate, dar m-am pomenit dependent de suspansul și de narațiunea extrem de rapidă; începe de la cel mai interesant, fără preludiu sau vorbăraie.

David Budd (David Madden), veteran de război, are misiunea să devină gardă de corp a ministrei de interne Julia Montague (Keeley Hawes), care încearcă cu toate forțele să promoveze o nouă lege antiterorism. Pe măsură ce înaintează în faptă, încep să aibă loc mai multe atentate care îi pun viața în pericol. Pentru ajutor, Montague apelează la serviciile de informații secrete. Astfel, Budd se trezește parte a unei conspirații și nu-i rămâne decât să lupte din răsputeri pentru a scoate la iveală adevărul.

Un thriller contemporan britanic de care mai rar găsești pe Netflix, cu lapsusuri în scenariu ce-i drept, dar misiunea serialului de a-ți scutura nervii e realizată cu succes.

The Hot Zone (2019)

Un serial foarte actual elaborat de National Geographic, despre războiul omului cu dușmanul invizibil, unul dintre cei mai letali viruși de pe planetă – Ebola. Un caz real despre care a fost scrisă o carte și despre care a fost realizat acest miniserial captivant, informativ, dar puțin cam exagerat.

Acțiunea are loc în 1989 în Statele Unite. Dr. Nancy Jaax (Julianna Margulies), colonelă la Institutul de Cercetări Medicale al Armatei SUA (USAMRIID), lucrează cu cei mai letali agenți patogeni din lume. Când primatele expediate din Filipine către o unitate privată încep să moară, testele sale arată că acestea se confruntă cu un fir al bolii Ebola (EVD). Cu ajutorul colegului ei, Peter Jahrling (Topher Grace), al omului de știință Wade Carter (Liam Cunningham) și al armatei SUA, ea pornește o luptă împotriva răspândirii virusului.

Un thriller cu suspans care ilustrează toate măsurile și protocoalele care trebuie respectate în cazul izbucnirii unui potențial risc biologic. O poveste în care monstrul este invizibil, fapt care îl face mai înfricoșător și te îndeamnă să urmărești cu atenție în speranța de a-l vedea cu ochiul liber.

Dacă la un moment dat te vei sătura să investighezi, poți apela la selecția precedentă unde vei găsi cinci seriale pe care să le vezi dintr-o suflare sau poți să accesezi canalul de YouTube „CE SĂ VĂD?” și să-ți alegi un film pe gustul tău. Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente