Cel mai mare ghețar din lume s-a rupt în bucăţi şi se topeşte rapid. Unde acesta se află

627×0

Ghețarul A-68 este considerat cel mai mare gheţar din lume. Imaginile din satelit arată că acesta s-a rupt în bucăţi şi se topeşte. Gheţarul acoperea 6 000 de kilometri pătraţi, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în anul 2017.

Gheţarul s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mişcat deloc, însă în 2020, oamenii de ştiinţă au observat că masivul bloc de gheaţă se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud. A-68 s-a rupt în fragmente mai mici. La topirea gheţarului au dus valurile, apele calde şi temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic, scrie adevărul.ro.


„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult. Este incredibil de flexibil şi fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăţi şi apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Potriviti tuturor studiilor, gheaţa din Antarctica conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 200 de picioare (aproape 7 metri), potrivit organizaţiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente