image
Sursa foto: jurnal.md

O chiuvetă improvizată, fără apă curgătoare și cu toaletă în curte: Cum arată Oficiul medicilor de familie a satului Izbiște

Cu o chiuvetă improvizată, fără apă curgătoare și cu toaletă în curte! Nu e o casă părăsită, ci Oficiul medicilor de familie a satului Izbiște, raionul Criuleni. De câțiva ani, aici se construiește un nou edificiu pentru medici însă din lipsă de bani, lucrările nu au fost terminate. Până vor trece în „casă nouă”, pacienții sunt primiți într-o casă care stă să cadă, iar asistentele medicale aduc apă de la fântână.

Aliona Verlan, medic de familie, satul Izbiște, raionul Criuleni: „Foarte greu, ne vine foarte greu. Lavoarul improvizat, ne spălăm mâinile, nu avem apă curgătoare. E greu, e clar că nu-i ceea ce ar trebui să fie. -Cine vă aduce apă când se termină? -Infirmiera care lucrează la noi. Cum se termină vine și aduce, apă călduță fiindcă alta e rece pe timp de iarnă. O încălzim la plită, ne-o aduce, turnăm, ne spălăm mâinile și mai departe. -E cald aici. -E călduț că ne încălzim cu soba, la lemne".

Satul Izbiște are o populație de aproape 3.000 de locuitori, iar medicul de familie vine aici de trei ori pe săptămână. În aceste zile, numărul pacienților nu scade de dimineață până seara, mărturisește Aliona Verlan. Suntem în plină pandemie, iar la puțin peste 50 de km de Chișinău, Oficiul medicilor de Familie își are toaleta în curte.

Aliona Verlan, medic de familie din satul Izbiște, raionul Criuleni: „Baia este în curte. Totul este foarte greu, pacienții așteaptă aici în coridor, mai ales acum pe timp de pandemie vin câte unul, afară e frig. Adevărul e că îi programăm, le explicăm la pacienți să vină fix la oră fiindcă e foarte greu. În coridor e foarte rece, dar afară încă și mai rece. De baia din curte se folosesc și pacienții, și lucrătorii medicali, o chestie neplăcută".

După ani de chin, vor trece în casă nouă. Datorită mai multor proiecte, dar și băștinașilor stabiliți în toate colțurile lumii, de câțiva ani în localitate se construiește un nou oficiu al medicilor de familie.

Ion Plămădeală, primarul satului Izbiște, raionul Criuleni: „În cadrul proiectului băștinașii și locuitorii noștri s-au mobilizat foarte activ și s-a reușit, prin puncte de colectare s-au colectat în jur de 97 de mii din interiorul localității, au fost amplasate boxe în bibliotecă, primărie, oficiul în care activează la moment medicii, magazine".

Chiar dacă mai este mult de lucru, primarul satului Izbiște speră că până în toamnă vor trece în noua clădire:

Ion Plămădeală, primarul satului Izbiște, raionul Criuleni: „Lucrările cele mai importante ca să ne permită să reamplasarea din oficiul vechi în acesta nou ne vor permite acest lucru și după cum cunoaștem și legislația e posibil de dat în exploatare când din construcție a rămas un procent foarte mic de îndeplinit"

La evidența medicilor din Izbiște sunt aproape trei mii de pacienți, dintre care 700 sunt copii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: