fbpx

Trupele NATO, antrenamente dure în Estonia la -25 de grade. Militarii britanici au învățat scufundarea la copcă

În timp ce atenția presei internaționale se concentrează pe evoluțiile din Marea Neagră, și Rusia, dar și NATO continuă antrenamente și în nord, la Marea Baltică. În Estonia, de exemplu, detașamentele britanice desfășurate aici de Alianța Nord Atlantică s-au antrenat toată iarna în condiții extrem de dure, la minus 25 de grade Celsius.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Militarii britanici au învățat alături de estonieni scufundarea la copcă, supraviețuirea în condiții de iarnă severă și în izolare, pentru a rezista și respinge orice atac. NATO a publicat înregistrări din timpul manevrelor, care arată duritatea antrenamentelor.

„Terenul este foarte variat, iar vremea este cu adevărat groaznică. Cred că pentru a fi pregătiți pentru orice, pentru a respinge orice amenințare, trebuie să ne antrenăm. Ei bine, nu vreau să subliniez ceea ce e clar, dar e cumplit de rece”, spune o voce din off, în materialul video digi24.ro.

„Antrenamentul culminează cu acest moment, o scufundare în apă sau la copcă, ne așteptăm de la soldați să avanseze, să treacă pe sub gheață, să iasă la suprafață, să se întoarcă la corturile lor și să se reîncălzească cu nimic altceva decât echipamentul din ranițele lor. Trebuie să le consolidăm încrederea că pot acționa în orice fel de mediu, mai ales pe timp de iarnă, aici în Țările Baltice, când situația poate fi foarte dură, având la dispoziție doar uniformele și echipamentul din dotare”, explică unul dintre organizatorii exercițiului.

„Așa! Încet, respiră cu putere!” – sunt indicațiile pe care le primesc soldații în momentul în care, după ce s-au scufundat în apa de sub gheață, scot pentru prima dată capul la suprafața unei copci.

„Cred că aceste antrenamente îi învață pe soldați cum să se raporteze la dotările esențiale”, spune unul dintre participanți.

„Pentru noi, contează că am ajuns în faza supraviețuirii cu dotări minime, rezerve minime de hrană și trebuie să ne descurcăm cu ele 24 de ore, să facem adăpostul, focul”, explică un militar britanic.

„Nu-ți permiți să fii morocănos toată ziua, pentru că-l vei face și pe altul să fie la fel, și tot așa, de la unul la altul, până când toată lumea se va plânge de ceva și nu vrei să te trezești într-un grup ca acesta”, spune un alt soldat participant la exercițiu.

Articole asemănătoare

Back to top button