image
Sursa foto: jurnal.md

Provocările la care a fost supus un tânăr, țintuit în scaunul cu rotile, după ce a decis să se mute cu traiul la Chișinău

Are 26 de ani, este ambițios, optimist și cu un simț deosebit al umorului, dar boala l-a pus în scaunul cu rotile pe când avea 17 ani. De atunci încoace, Olimp Ilievici simte o altă atitudine din partea celor din jur. Deseori, oamenii îl tratează necuviincios. În cel mai recent caz, Olimp a avut nevoie de aproape un an să închirieze o locuință. Căutările s-au încununat cu succes abia în octombrie, anul trecut.

Acum un an, Olimp a decis să vină la Chișinău, fiind dintr-o localitate din Criuleni. A început să-și caute o casă, dar a durat mai mult decât și-a imaginat. Nici nu ar fi găsit, recunoaște el, dacă nu ar fi fost ajutat de Asociația „Motivație”.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Puneam diferite întrebări, la ce etaj se afla, dacă este ascensor, prețul, toate aceste detalii întrebam și primeam răspunsuri. Când le spuneam că sunt o persoană în scaun cu rotile ei refuzau imediat”.

Procesul de căutare a fost greu. Nu a mers să vadă niciun apartament, pentru că nu ajungea la această etapă niciodată. Mereu primea refuz. Niciodată nu simțise ce-i asta disperarea.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Noi nu vă putem să vă dăm dumnevoastră casa, este o răspundere”, mă refuzau în orice caz spuneau că nu și gata".

Căutările au luat sfârșit în luna octombrie 2020, când cineval-a invitat să vadă locuința și i-a zis că poate să o ia în folosință.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Eu aveam emoții, eram stresat, mă gândeam cum o să reacționeze domnul, dar a fost totul bine, a fost ok cu mine ba chiar ne-am împrietenit".

Olimp a fost bucuros să ne primească la el acasă.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Bucătăria este așa un pic mai jos parcă este făcută pentru mine, este foarte comod să-mi fac mâncare să-mi fac un ceai, nu este ridicată masa, unde mănânc la fel este comod".

Există și alte probleme, cu care se confruntă tânărul. Spune că nu a ripostat niciodată, mereu a acționat calm și s-a ferit de situații de conflict.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Era problematic chiar și cu șoferii din localitate nu prea voiau să mă ia, sau îmi cereau bani mai mulți, plăteam dublu sau chiar triplu. Când șoferii nu voiau deloc să mă ia eu căutam prieteni din sat și îi achitam ca unui taximetrist”.

O altă problemă sunt instituțiile din Chișinău. Multe dintre acestea nu au rampe de acces.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Acolo este rampă de acces la intrare când intru în interior sunt scări eu pur și simplu nu pot să înțeleg de ce pun rampa afară dar în interior nu. Eu îmi pun scaunul pur și simplu înăuntru ca să nu-l bată vântul".

De ceva vreme, Olimp are o mică afacere. Fiind ajutat de asociație, el și-a cumpărat o imprimantă, care îi asigură un venit. Merge la școala auto și plănuiește să-și cumpere o mașină. Nu mai vrea să suporte umilință în transportul public.

Olimp Ilievici, locuitor al Chișinăului: „Se întâmplă troleibuzul să fie plin eu nu pot să urc, or vine un troleibuz mai vechi și nu pot să urc pentru că nu are rampă trebuie să aștept să vină altul nou".

Pe lângă permisul de conducere, mașină și o inițiere în marketing, Olimp Ilievici ne-a spus că își dorește să întemeieze o familie, dar până își va găsi consoarta, muncește și nutrește speranță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: