image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția Domnicăi Manole la intenția socialiștilor de a cere demisia a trei judecători ai CC

Într-un comunicat emis de Curtea Constituțională se spune că reprezentanții instituției au luat act de declarația că actuala majoritate ar putea iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către CC și referitor la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat ieri de Curte.

Președintele CC, Domnica Manole, reiterează că magistrații Înaltei Curți îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei.

Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, „este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei”.

„Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali. Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, a conchis Domnica Manole.

Amintim că liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că decizia din 15 aprilie a CC ar fi discreditat statul de drept și ar fi emisă în interesul președintei Maia Sandu.

Fostul președinte a mai declarat că vor propune un proiect de hotărâre Parlamentului pentru constatarea uzurpării puterii în stat de către Curtea Constituțională și va cere demisia celor trei judecători care au adoptat decizia prin care au constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea actualului Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: