image
Sursa foto: jurnal.md

Presa rusă, despre Laundromat și acuzațiile în adresa lui Stoianoglo

Acuzațiile șefei Comisiei de anchetă privind Laundromatul, Inga Grigoriu, lansate în adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, au ajuns în atenția presei ruse.

Portalul Lenta.ru titrează „Procurorul general al Moldovei, Stoianoglo, este suspectat de spălarea banilor ruși”.

Și asta după ce Inga Grigoriu a declarat că unul dintre factorii care au permis spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din RM, adică așa-numitul „Laundromat”, a fost un amendament promovat de Stoianoglo în perioada când era președinte al unei comisii parlamentare.

Potrivit deputatei, patru dimensiuni complexe (juridică, financiară internă, financiară externă și politică), combinate între ele, au făcut posibilă funcționarea schemei de spălări de bani, înfăptuită prin intermediul ordonanțelor judecătorești.

„Unul dintre aspectele particulare ale acestei operațiuni constituie modificarea cadrului normativ, care a asigurat implementarea fără impedimente a acestei tipologii. În speță, sintagma „având efect suspensiv” a avut o mai mare putere asupra deciziilor Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor (Unitatea de Informații Financiară), entitate ce reprezintă centrul național de colectare, analiză și diseminare a datelor financiare”, a declarat Inga Grigoriu, citată de portalul rus.

„Conform reprezentanților SPCSB, un amendament din Legea nr.190/2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a fost utilizat în mod abuziv în cadrul prezentei tipologii (în special art.14 alin. 12 cu referire la efectul suspensiv al deciziei Serviciului). Mai simplu spus, acest amendament a permis suspendarea deciziilor de blocare a conturilor pe care veneau transferurile din Federația Rusă, în proporții deosebit de mari. Cum anume reușeau acest lucru reprezentanții companiilor din prezenta tipologie? Se prezentau în instanța de judecată și, conform acestui efect suspensiv, prezentau la bancă copia recursului înregistrat la Curtea de Apel, iar instituția bancară debloca tranzacția”, a precizat Inga Grigoriu.

Președinta Comisiei Laundromat a mai spus că 46 de decizii de blocare a tranzacțiilor suspecte au eșuat din cauza acestui amendament.

Noutăţile partenerilor

comentarii: