(video) Deputații au închis ședința „din lipsă de consens”. Proiectele aprobate astăzi
Parlamentul se întrunește astăzi, 16 aprilie, în ședința plenară. Deputații urmează să examineze 19 proiecte de lege, printre care proiectul de lege privind acordarea, cu titlu de excepție, a dreptului la pensie anticipată pentru limita de vârstă; proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice și proiectul de lege cu privire la blocul locativ, destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomo Electrică Cernobîl.
Foto: UNIMEDIA

(15:19) „Mai mulți deputați din sectorul doi au plecat. Continuăm azi sau nu continuăm? Cinci fracțiunii au propus să finalizăm ședința de astăzi. În condiții de consens anunț ședința de azi închisă. Vă dorim un wekeend productiv”, a spus Batrâncea. 

(15:13) Un alt subiect pe ordinea de zi este proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a întreprinderilor micro în cazul imposibilității calculării, raportării și achitării impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii. Proiectul a fost aprobat în prima lectură.

(14:50) Deputații examinează proiectul care a fost introdus astăzi în ordinea de zi la propunerea Comisiei juridică numiri și imunități și anume proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură. Autorul Sergiu Litvinenco. Proiectul a fost susținut în prima lectură.

(14:36)  Se examinează proiectul de lege pentru modificarea articolului 23 din Legea nr.595/1999 privind tratatele internaționale ale R. Moldova. Proiectul a fost votat în prima lectură.

(14:27)  Proiectul pentru modificarea articolului 15 din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi. Deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a solicitat ca la următoarea pauză, membrii Comisiei economie, buget și finanțe să se întrunească în ședință.

(13:56) Deputații continuă să examineze ordinea de zi. Se examinează proiectul pentru modificarea articolului 15 din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern.

(13:46) Deputații au revenit în ședință după pauză, dar se pare că unii parlamentari întârzie. Batrâncea: „Totuși trebuia de luat o pauză de o oră”

(13:00) Deputații au luat o pauză de 40 minute. 

(13:00) Hotărârea a fost aprobată. 

(12:33) Salariul meu, al președintelui Curței de Conturi este la nivel de brut, 17 900 la nivel de net calculat este până la 12 900, deci cam asta este situația la zi, dar noi înțelegm aceasta este situația din cauza pandemiei”, a declarat Marian Lupu.

(12:20) Deputații examinează proiectul privind Raportul anual de activitate al Curței de Conturi pe anul 2019 prezentat de Marian Lupu.

(12:12) Deputați au aprobat în prima lectură modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

(11:43) Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 (art.1, 2)

(11:39) Deputații au revenit la ședință. 

(11:20) Deputații au luat o pauză de 15 minute. 

(11:15) „Pe domnul Bolea vreau să îl felicit a intrat în sala de glorie a lui homo-moldovanus. Este un exemplar tipic. O să înmânez și cartea, poate o să învățați ceva din asta. Eu înțeleg că sunteți stresat după ce s-a întâmplat ieri la CC când mai nu ați ajuns în toberon, dar asta vă așteaptă pe marea majoritate dintre voi, pentru că poporul este sătul de voi”, a declarat Țîcu.

(11:10) Batrâncea: Asta ce este agheasmă?” - „Da, pentru că mă tem să nu mă infectez cu populism, dragi prieteni. Special pentru domnul Țîcu voi vorbi în limba rusă, poate își va trage un glonte în cap după după discursul meu”.

(11:15) „Cu majoritatea voturilor, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură. Vă pregătiți pentru lectura a doua”, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea. 

„Nu vă întreb de unde veți lua jumătate de miliard, dar vreau să știu, dacă mergeți pe acest proiect populist, de ce propuneți risipă de bani. De ce propuneți această compensare pentru oameni care trăiesc bine mersi și nu au nevoie de aceste compensații”, a menționat Slusari.

„Vreau să înțeleg. Din bugetul Republicii Moldova trebuie să compensăm cheltuielile dumneavoastră? De ce cetățenii cu salarii mici trebuie să ne compenseze prețurile la electricitate”, l-a întrebat deputatul PAS Dan Perciu pe socialistul Burduja.

„Ce ține de noi rămâne o întrebare. Cetățenii care au contribuit la buget au nevoie de un ajutor. Cei care au pierdut locurile de muncă merită un ajutor”, a menționat Burduja. 

(10:30) Acum în Parlament se examinează un proiect de lege prin care, din bugetul de stat, urmează a se compensa cheltuielile pentru plata energiei electrice pentru milionari, pentru hoți sau criminali”, a spus Litvinenco.

(10:25) Deputații examinează primul subiect. Proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice.

(10:23) Ordinea de zi a fost aprobată. 

(10:13) „Am primit o notă informativă de la Guvern. Partea chineză o să ia astăzi decizia de a oferi 150 de mii de doze ca donație. Ce ține de procurare, se poartă discuții între Guverne. Azi nu e luată nicio decizie și Guvernul nu are nicio claritate, pentru că se duc discuții”, a precizat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

(10:11) Propunerile deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari, nu a obținut numărul necesar de voturi.

(10:08) Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) cer audierea pe trei subiecte. „Cerem audierea pe subiectul procurării vaccinurilor. Unii spun că nimic nu s-a decis. Propunem să-l audiem pe prim-ministrul interimar pe acest subiect”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

(10:05) Deputații țin un minut de reculegere pentru deputata PD, fosta președintă a raionului Ungheni, Ludmila Guzun care a decedat în această noapte în urma complicațiilor provocate de Covid-19. „Începem ședința cu o noutate tristă, Covid-19 a răpit viața înca unui om, este vorba despre Ludmila Guzun, deputata PD, o doamnă desosebită, foarte activă, exprimăm sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să o odihnească”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea.

(10:03) La ședința de astăzi sunt prezenți 89 de deputați. Pentru că Speakera Zinaida Greceanîii se află în deplasare, ședința Parlamentului va fi condusă de către vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea.

(10:02) Ședința Parlamentului a început.




Pub