China va dona R. Moldova 150 mii doze de vaccin CoronaVac: „Ce ține de procurare, se poartă discuții între Guverne”

Guvernul Republicii Moldova încă poartă discuții cu partea chineză despre achiziția unui lot de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, împotriva Covid-19 pentru țara noastră. Despre aceasta a anunțat astăzi la ședința Parlamentului, vicepreședintele, Vlad Batrâncea. 

Foto: revistaoeste.com

 „Auzim diferite opinii contradictorii că o să fie alocate 70 de milioane pentru vaccinul din China. E vorba de sănătatea oamenilor. Unii spun că nimic nu s-a decis, alții că va fi procurat”, a menționat Alexandru Slusari.

 „Am primit o notă informativă de la Guvern. Partea chineză o să ia astăzi decizia de a oferi 150 de mii de doze ca donație. Ce ține de procurare, se poartă discuții între Guverne. Azi nu e luată nicio decizie și Guvernul nu are nicio claritate, pentru că se duc discuții”, a precizat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

Vaccinul CoronaVac, care urmează să fie achiziționat de ministerul Sănătății, a fost produs de compania biofarmaceutică privatăSinovac Biotech și este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt. Precizările au fost făcute de Agenția Medicamentului, care a remarcat că înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus. Totodată, vaccinul este aprobat în 20 de țări.

Republica Moldova va procura 400.000 doze de vaccinCoronaVac, produs de SINOVAC, împotriva Covid-19. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări,  inclusiv și în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.


Pub