Reacția Curții Constituționale, după ce PSRM a acuzat 3 magistrați „de uzurparea instituției statului”

Înalta Curte a venit cu o reacția după ce PSRM a acuzat 3 magistrații Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca „de uzurparea instituției statului”. Președinta CC a declarat că a luat act de aceste acțiuni și consideră necesar să „reamintească faptul că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei”.

Foto: UNIMEDIA

„Am luat act de declarațiile unor politicieni care sugerează că majoritatea parlamentară va iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat ieri de Curte.

Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei. Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor.

Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei.

Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali.

Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, declară președinta CC, Domnica Manole.

PSRM va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Despre asta anunțat liderul PSRM, Igor Dodon, după ședința fracțiunii din această dimineață. 

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a criticat decizia celor trei judecători de la Curtea Constituțională și a spus că aceasta este una similară „celei adoptate în 2019 de Curtea de buzunar al lui Plahotniuc”, iar răspunsul ar putea fi același.


Pub