Proiectul privind compensarea cheltuielilor la energie, votat în prima lectură

În cadrul şedinţei plenare de astăzi, deputaţii au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică, utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Acesta prevede acordarea compensațiilor tarifelor la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice, persoanele fizice, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.  

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului, suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Totodată, Ministerul Finanțelor ar putea aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică.

Predintele fracțiunii Partidului Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a considerat acest proiect drept unul populist.

„Nu vă întreb de unde veți lua jumătate de miliard, dar vreau să știu, dacă mergeți pe acest proiect populist, de ce propuneți risipă de bani. De ce propuneți această compensare pentru oameni care trăiesc bine mersi și nu au nevoie de aceste compensații”, a menționat Slusari.

„Vreau să înțeleg. Din bugetul Republicii Moldova trebuie să compensăm cheltuielile dumneavoastră? De ce cetățenii cu salarii mici trebuie să ne compenseze prețurile la electricitate”, l-a întrebat deputatul PAS Dan Perciu pe socialistul Burduja.

„Ce ține de noi rămâne o întrebare. Cetățenii care au contribuit la buget au nevoie de un ajutor. Cei care au pierdut locurile de muncă merită un ajutor”, a declarat Burduja. 

Documentul a fost elaborat în calitate de măsură socială pentru populație în contextul instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 31 mai 2021.

Inițiativa legislativă aparține deputaților Fracțiunii parlamentare PSRM și urmează a fi votată în lectură finală.


Pub