Sute de milioane utilizatori Facebook ar putea primi mii de euro despăgubiri: Cum ar fi posibil așa ceva

Facebook a dat-o în bară de mai multe ori și a demonstrat că nu prea vrea sau nu prea știe să aibă grijă de datele utilizatorilor. Dar cei expuși n-au fost niciodată recompensați. E posibil ca Facebook să nu scape atât de ușor după ce datele a peste 500 de milioane de utilizatori au ajuns de vânzare pe internet. O organizație privată vrea să deschidă un proces colectiv împotriva filialei Facebook din Irlanda și să ceară despăgubiri în numele utilizatorilor afectați din Europa, scrie playtech.ro.

Foto: Simbol

În total, e vorba de 530 de milioane de conturi, dar nu e clar câte aparțin cetățenilor europeni. Cei de la Digital Rights Ireland – DRI – susțin că nu se vor opri aici. Și, dacă vor avea câștig de cauză în instanță, atunci se pot îndrepta și alți giganți din domeniul tehnologiei.

Proces în numele utilizatorilor Facebook

Cei care au decis să se adreseze instanței susțin că amploarea breșei de securitate e uriașă, deși Facebook neagă că ar fi vorba de așa ceva. În opinia companiei americane, datele respective au fost copiate de pe profilurile publice și nu e vorba de o scăpare.

Dar cei de la DRI insistă că Facebook a eșuat în a proteja datele utilizatorilor și ar trebui să plătească pentru asta.

Americanii susțin că scurgerea de date a fost descoperită și remediată pentru prima dată în 2019, dar a reapărut recent în spațiul public, pe internet, și n-ar fi vorba de nimic în plus.  Dar DRI vrea ca utilizatorilor individuali care iau parte la acțiunea în justiție să li se ofere despăgubiri de până la 12.000 de euro, dacă acțiunea în instanță va avea succes. De aici, totul ar avea efect de domino.

„Acest lucru ar putea stabili un precedent și ar putea deschide ușa pentru a acționa în continuare în aceeași manieră”, spune Ray Walsh, un expert de confidențialitate digitală la ProPrivacy, pentru BBC.

Joi, Comisia irlandeză pentru protecția datelor și-a anunțat deja decizia de a lansa o anchetă privind scurgerea de informații. Acesta va verifica dacă Facebook a încălcat regulamentul GDPR.  Dacă se va constata că încalcă legea, gigantul social media s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 4% din cifra sa de afaceri.

Facebook a refuzat să comenteze acțiunea în instanță.


Pub