Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Premierul interimar, Aureliu Ciocoi,…

LIVE Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, face declarații pentru presă, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență

Foto-simbol

Premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, face declarații pentru presă vineri, 16 aprilie, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

„Atestăm că astăzi avem o cifră mai mică de infectări cu noul coronavirus. Azi au fost înregistrate doar 689 de cazuri de COVID-19 din 5731 de teste efectuate. O cifră care, de altfel, este încurajatoare. Sub supraveghere medicală la ora actualăse află 16 906 pacienți. Internați în spitale sunt 3024 de pacienți, 282 în formă foarte gravă. 57 de pacienți sunt intubați. Din păcate, suntem nevoiți să constatăm ca am mai pierdut 28 de cetățeni.

Cât privește vaccinarea, la ora actuală sunt vaccinați cu primul rapel peste 82 mii de cetățeni. La ora actuală avem 9476 de persoane care au fost imunizate cu al doilea rapel. În ultimele 24 de ore, 4248 de cetățeni au fost vaccinați cu prima doză de vaccin, iar de a doua doză de vaccin au beneficiat 1479 de persoane”, a declarat Ciocoi.

Marți, 13 aprilie, a avut loc ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. După ședință, premierul interimar a prezentat, în cadrul unui briefing de presă, informații actualizate cu privire la evoluția pandemiei COVID-19 pe teritoriul R. Moldova și încălcările depistate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Joi, 8 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că a fost anulat punctul din decizia instituirii stării de urgență care interzicea aflarea cetățenilor în parcuri și restricțiile pe domeniul de competenţă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.