23:54:29 16.04.2024
Stiri

VIDEO // Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” cer să fie REDESCHISE ȘCOLILE: „Tot mai mulți copii își strică vederea. În plus, elevii suferă de anxietate, oboseală cronică și au o capacitate tot mai redusă de concentrare”

Actualitate 16.04.2021 12:45 Vizualizări1557 Autor: Ziarul National
VIDEO // Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” cer să fie REDESCHISE ȘCOLILE: „Tot mai mulți copii își strică vederea. În plus, elevii suferă de anxietate, oboseală cronică și au o capacitate tot mai redusă de concentrare”


Deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova” cer să fie reluat procesul de învățământ, cu prezența fizică la ore a elevilor din R. Moldova. Studiile online au efecte colaterale grave, în special, afectează vederea copiilor, din cauza faptului că petrec foarte mult în fața calculatoarelor și a telefoanelor mobile. În context, ei cer intensificarea controalelor medicale în școli, iar elevii care suferă de afecțiuni ale ochilor să beneficieze gratuit de ochelari și tratament asigurat de stat. Despre aceasta au anunțat deputatele Elena Bacalu și Reghina Apostolova, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.

Bacalu și Apostolova au menționat că au fost contactate, în ultima vreme, de mulți părinți, care le-au rugat să intervină, pentru a cere reluarea studiilor cu prezența fizică a elevilor.

„Constatăm, și mai mulți părinți ne confirmă acest lucru, că, în ultima vreme, tot mai mulți copii se confruntă cu deficiențe de vedere, din cauză că petrec foarte mult timp în fața calculatoarelor, dar mai ales a telefoanelor mobile, pentru că mulți nu dispun de dispozitive performante, cu ecran mare și o calitate bună a imaginii. În plus, elevii suferă de anxietate, oboseală cronică și au o capacitate tot mai redusă de concentrare. În aceste condiții, calitatea studiilor și capacitatea de asimilare a materiilor scade considerabil, iar atitudinea față de școală devine una de respingere, de iritare”, a declarat deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Elena Bacalu.

„Avem un număr mare de adresări din partea părinților, care roagă să fie redeschise școlile. Am să vă citesc un mesaj, pe care l-am primit zilele acestea, din partea mamei unui elev din clasa a opta: „Învățământul s-a transformat într-o profanare. Fiul meu petrece aproape toată ziua în fața calculatorului, dar cunoștințe practic nu primește. Jumătate din lecții se întrerup din cauza problemelor tehnice. După ore, caută singur informația pe internet. A început să se plângă că are probleme cu vederea”. Iată ce-mi scrie mama”, a declarat, la rândul ei, deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

În context, Elena Bacalu și Reghina Apostolova au anunțat că pregătesc un proiect de lege, care prevede ca elevii care suferă de deficiențe de vedere să beneficieze gratuit de ochelari, iar statul să-și asume inclusiv cheltuielile pentru tratament, atunci când acestea nu sunt acoperite de polița de asigurare medicală. În plus, ele au cerut să fie intensificate controalele medicale în școli și nu doar pentru a fi depistate posibile simptome ale COVID-19, dar și pentru a fi verificată periodic vederea copiilor.

În ceea ce privește decizia de joi a Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care a dispus ca, de luni, elevii claselor I — V și cei din clasele absolvente să revină fizic la ore, este, în opinia deputaților Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova”, salutabilă, dar discriminatorie, în raport cu ceilalți copii. Prin urmare, ele au cerut să fie găsite soluții, astfel încât a școală să revină toți copii, indiferent în ce clasă este.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md