(foto) O îmbrățișare COVID-friendly câștigă titlul „Fotografia anului din presa mondială”. Descoperă pozele învingătoare și poveștile din spatele lor

FotoJet (1)

Concursul anual World Press Photo Contest a anunțat câștigătorii anului 2021. Fiind cel mai important premiu pentru fotoreportaj la nivel internațional, concursul atrage din an în an lucrări de cea mai înaltă calitate, realizate prin muncă, ambiție, curaj și sensibilitate. Fotografiile reflectă aspecte sociale și politice la nivel internațional, arătând publicul realitățile actuale.

Fotoreporterul danez Mads Nissen și-a văzut fotografia emoționantă a unei îmbrățișări COVID-friendly din Brazilia, decernată cu marele premiu, „World Press Photo of the Year”.

Fotografia lui Nissen arată o femeie în vârstă de 85 de ani din Brazilia, echipată cu pelerina cunoscută sub numele de „Cortină de îmbrățișare”, pentru a avea permisiunea de a contacta fizic cu un îngrijitor de-al ei din perioada în care a fost bolnavă.

„Această imagine iconică a COVID-19 surprinde cel mai extraordinar moment din viața noastră, de pretutindeni”, a împărtășit Kevin WY Lee, fotograf, director creativ și membru al juriului concursului  2021. „Am citit vulnerabilitate, oameni dragi, pierdere și separare, dispariție, dar, mai important, și supraviețuire, toate s-au îmbinat într-o singură imagine. Dacă priviți imaginea suficient de mult, veți vedea aripi: un simbol al zborului și al speranței „.

Într-o mare varietate de categorii, de la știri sport până la natură, fotografii au fost premiați fie pentru o singură fotografie, fie pentru o poveste foto. Imaginile câștigătoare împletesc viața socială din ultimul an, cu măști de protecție, care apar în multe imagini. Explozia din portul Beirut și incendiile din Brazilia sunt doar câteva dintre marile știri care au avut imagini câștigătoare. Dar dincolo de aceste povești, fotoreporterii au acoperit altele care merită un public mai larg. Lupta pentru drepturile transgenderului din Rusia, criza alimentară din Yemen și conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia sunt câteva dintre subiectele care au fost meritate evidențiate.

Iată alte fotografii învingătoare și poveștile din spatele lor:

Yemen: foamea, o altă rană de război” © Pablo Tosco (Argentina). Probleme contemporane, Premiul I, Single.

„Fatima are nouă copii. Pentru a îi asigura, își câștigă existența prin pescuit. Deși satul ei a fost devastat de conflictul armat din Yemen, Fatima s-a întors pentru a-și relua existența, cumpărând o barcă din banii câștigați din vânzarea peștelui. Conflictul dintre rebelii musulmani șiți houthi și o coaliție arabă sunnită, condusă de Arabia Saudită, datează din anul 2014 și a condus la ceea ce UNICEF a numit cea mai mare criză umanitară din lume „.

Log Pile Bouldering” © Adam Pretty (Australia). Getty Images. Sport, Premiul I, simplu.

Bouldering-ul presupune urcarea pe formațiuni stâncoase mici și bolovani de obicei de cel mult șase metri înălțime, fără frânghii sau hamuri. Din punct de vedere istoric, a început ca o activitate de antrenament pentru alpinism, dar a evoluat într-un sport în sine. Sălile de antrenament de alpinism și facilitățile sportive din München au fost închise ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel, sportivii au devenit creativi în metodele lor de antrenament. ”

Tranziția: Ignat” © Oleg Ponomarev (Rusia). Portrete, Premiul I, Singl e.

„Ignat, transgender, stă cu prietena sa Maria la Sankt Petersburg, Rusia, la 23 aprilie 2020. Ignat a fost agresat de-a lungul anilor de școală și confruntat de psihologul școlii în urma zvonurilor că ar fi vorbit despre el însuși folosind genul masculin. Ignat s-a adresat psihologului despre identitatea sa de gen – primul străin căruia îi spusese totul -, dar a cerut să păstreze secretul. Toată școala a aflat, iar jignirile și umilințele au devenit permanente. Mulți oameni LGBTQ + din Rusia păstrează profiluri scăzute din cauza stigmatizării împotriva sexualității netradiționale. ”

Dezbaterea Memorialului Emancipării” © Evelyn Hockstein (Statele Unite), The Washington Post. Știri Spot, Premiul I, Single.

„Un bărbat și o femeie nu sunt de acord cu privire la eliminarea Memorialului Emancipării, în Lincoln Park, Washington DC, SUA, la 25 iunie 2020. Memorialul Emancipării îl arată pe Lincoln ținând Proclamația Emancipării într-o mână, cu cealaltă mână peste capul unui om de culoare, îngenuncheat la picioarele lui. ”

Un leu de mare californian se joacă cu o mască” © Ralph Pace (Statele Unite). Mediu, Premiul I, Single.

„Un leu de mare curios din California înoată spre o mască de protecție la locul de scufundare Breakwater din Monterey, California, SUA, pe 19 noiembrie.”

Habibi” © Antonio Faccilongo (Italia). Reportaj Getty. Proiecte pe termen lung, primul loc.

„Aproape 4 200 de deținuți de securitate palestinieni sunt deținuți în închisorile israeliene, potrivit unui raport din februarie 2021 al organizației pentru drepturile omului B’Tselem. Unele condamnă pedepse de 20 de ani sau mai mult. Pentru a vizita un prizonier palestinian într-o închisoare israeliană, vizitatorii trebuie să depășească o serie de limitări diferite care rezultă din legile de frontieră, reglementările penitenciare și restricțiile stabilite de Agenția de Securitate Israel (ISA).

Vizitatorilor li se permite de obicei să vadă deținuții numai printr-o partiție transparentă și să vorbească cu ei printr-un receptor de telefon. Lydia Rimawi zace pe canapeaua ei din Beit Rima, lângă Ramallah, Palestina, la 20 decembrie 2018. Soțul ei Abdul Karim Rimawi a fost arestat în 2001 și condamnat la 25 de ani de închisoare pentru implicare în asasinarea ministrului israelian de turism Rehavam Ze’evi. Cuplul are un fiu, Majd, care s-a născut ca urmare a FIV în 2013.

În 2014, Abdul Karim a fost amendat cu aproximativ 1 500 de dolari SUA pentru contrabandă cu material seminal din închisoare și lipsit de vizitele familiei timp de două luni. ”

Porumbeii pandemici – O poveste de dragoste” © Jasper Doest (Olanda). Natura, Premiul I, Povești.

„Fiica fotografului, Merel, se protejează după ce Dollie zboară și se așează pe balcon, înainte de a intra în casă, în Vlaardingen, Olanda, la 6 aprilie 2020. O pereche de porumbei sălbatici s-au împrietenit cu familia fotografului, care era izolată în apartamentul lor din Vlaardingen , Olanda, în timpul pandemiei COVID-19. Ollie și Dollie, așa cum le-a numit familia, erau obișnuiți în casă, vizitând zilnic familia și oferindu-le compania lor pe parcursul carantinei.”

The‘ Ameriguns ’” © Gabriele Galimberti (Italia). National Geographic. Portrete, Premiul I, Povești.

„Conform Small Arms Survey – un proiect de cercetare global independent cu sediul la Geneva, Elveția – jumătate din toate armele de foc deținute de cetățeni privați din lume, în scopuri non-militare, se află în SUA. Torrell Jasper (35 de ani) pozează cu armele de foc în curtea casei sale din Schriever, Louisiana, SUA, la 14 aprilie 2019. Fost marin american, a învățat să tragă de la tatăl său în copilărie. ”

Pantanal Ablaze” © Lalo de Almeida (Brazilia). Poze Panos pentru Folha de São Paulo. Mediu, primul loc, povești.

„Aproape o treime din regiunea Pantanal din Brazilia – cea mai mare zonă umedă tropicală din lume și pajiști inundate, care se întinde pe aproximativ 140 000 până la 160 000 de kilometri pătrați – a fost consumată de incendii în cursul anului 2020. Pompierii combate un focar de foc la ferma São Francisco de Perigara, care găzduiește una dintre cele mai mari populații de macacuri cu zambile (Anodorhynchus hyacinthinus) din Brazilia, la 14 august 2020. Aproximativ 92 % din suprafața fermei, dedicată în principal conservării, a fost distrusă de incendiu.

Sakhawood” © Alexey Vasilyev (Rusia). Numere contemporane, Premiul I, Povești.

Oamenii din Sakha, o republică din nord-estul Federației Ruse, trăiesc într-o zonă îndepărtată, cu condiții meteorologice extreme: temperaturile pot scădea până la -50 ° C iarna. Deși Sakha, cunoscut și sub numele de Yakutia, se întinde pe mai mult de trei milioane de kilometri pătrați, populația sa numără abia 950 000 de oameni, dintre care aproximativ 50 % sunt etnici Sakha (sau Yakuts). Arta a devenit un mod de a prezenta și păstra cultura, tradițiile și poveștile Sakha. Cinema a înflorit acolo încă din anii ’90. Aproximativ șapte până la zece filme de lung metraj sunt filmate pe an, de către o industrie cinematografică locală supranumită „Sakhawood”.

Paradisul pierdut” © Valery Melnikov (Rusia). Sputnik. Știri generale, primul loc, povești.

„Conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia asupra regiunii disputate din Nagorno-Karabakh a reluat în septembrie, după o pauză de 30 de ani. Azat Gevorkyan și soția sa Anaik sunt fotografiați înainte de a părăsi casa lor la 28 noiembrie 2020 în Lachin, Nagorno-Karabakh, ultimul district care va fi înapoiat controlului azer după cel de-al doilea război din Nagorno-Karabakh. ”

Cei care vor rămâne vor fi campioni” © Chris Donovan (Canada). Sport, Premiul I, Povești.

„Steaua echipei Flint Jaguars, Taevion Rushing, sare de la un vestiar la altul în vestiarul echipei înainte de ultimul meci din sezonul regulat al carierei sale de baschet din liceu, pe 24 februarie 2020. El își propune să joace baschet la un colegiu junior. Echipa de baschet Flint Jaguars din Flint, Michigan, SUA, întruchipează eforturile de a asigura stabilitatea, de a încuraja sprijinul reciproc și de a consolida spiritul comunității într-un oraș care se luptă să supraviețuiască.

Flint, locul de naștere al General Motors, luptă împotriva migrației provocate de un declin precipitat al industriei sale auto, de o criză de sănătate provocată de autoritățile care schimbă sursa de alimentare cu apă fără garanții adecvate și de neglijarea sistemică a sărăciei ridicate, predominant a oamenilor de culoare.”

Explozie portuară în Beirut” © Lorenzo Tugnoli (Italia). Contrasto. Spot News, Premiul I, Povestiri.

„În jurul orei 18.00, pe 4 august, o explozie masivă, cauzată de peste 2 750 de tone de azotat de amoniu cu densitate mare, a zguduit capitala Libanului Beirut. Compusul exploziv era depozitat într-un depozit din port. Aproximativ 100 000 de oameni locuiau la mai puțin de un kilometru de depozit. Explozia, care a obținut 3,3 pe scara Richter, a deteriorat sau a distrus în jur de 6 000 de clădiri, a ucis cel puțin 190 de persoane, a rănit încă 6 000 și a strămutat până la 300 000 ”.

Rescue of Giraffes from Flooding Island” © Ami Vitale (Statele Unite). CNN. Natura, Premiul I, Single.

„O girafă Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi) este transportată în siguranță într-o barjă construită la comandă dintr-o insulă Longicharo inundată, lacul Baringo, în vestul Keniei, la 3 decembrie 2020.

Girafele Rothschild sunt o subspecie a girafei nordice și sunt clasificate ca pe cale de dispariție. Girafa este cel mai înalt mamifer terestru din lume, iar girafa Rothschild este una dintre cele mai înalte subspecii, crescând până la șase metri înălțime „.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente