/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Realitatea tristă a sistemului medical din sate. Puțini doctori și condiții de muncă deplorabile

16 aprilie 2021, ora 20:13

Un singur doctor pentru 3-4 localități, care consultă oamenii în clădiri vechi, unde atunci când plouă, împreună cu pacienții, sunt nevoiți să stea cu găleți și umbrele. Este situația tristă cu care se confruntă medicii de familie din satele Moldovei. Datele neoficiale arată că cea mai mare lipsă a cadrelor medicale se atestă în raionul Nisporeni, acolo unde la 23 de localități revin doar două puncte medicale. Medicii s-au plâns echipei noastre de filmare că, în special acum, pe timp de pandemie, au prea mulți pacienți și, deseori, sunt nevoiți să lucreze contra cronometru, ca să-i primească pe toți doritorii, mai ales că în unele sate vin doar odată la două săptămâni.

În satul Băcșeni din raionul Nisporeni, rândul în fața cabinetului medicului de famile s-a format încă de la ora opt dimineața. Ca să nu se îmbulzească în punctul medical, oamenii stăteau și afară. Aceștia ne-au povestit că tabloul este unul obișnuit pentru localitatea lor, pentru că aici medicul vine doar odată la două săptămâni, așa că pacienții încearcă să ajungă la el pentru sfaturi, rețete și prescripții. Deci, nu e de mirare că medicul nu a avut timp să discute cu echipa noastră de filmare.

„ Mă așteaptă copilul, mă scuzați”.

O singură asistentă medicală și o doctoriță au de-a face cu circa 50 de oameni, care vin la Centrul de Sănătate. Și asta fără a lua în calcul vizitele pe care trebuie să le facă la domiciliul bolnavilor.

„Suntem foarte încărcați, ca peste tot locul, așa și aici. – Câți pacienți aveți? – Peste 2000”.

Între timp, la ușa medicului se adunau tot mai mulți oameni, fiecare cu problemele lui. O doamnă s-a plâns că are dureri de inimă, iar un bărbat a venit după o îndreptare la specialist. Toți au recunoscut, însă, că în sat se simte mult lipsa medicului.

„Medicul ar trebui zilnic să fie. Pacienți sunt mulți. Dacă nu ajung medici… E greu de tot”.

„Ar fi bine să-l avem pe al nostru, în sat. Dar mulțumim de ceea ce este”.

Medicul de familie ne-a spus că ar fi bucuroasă să aibă mai multe colege, cu care ar putea împărți povara, mai ales pe timp de pandemie, când numărul bolnavilor și obligațiunile cadrelor medicale au crescut. Singura speranță, ne-a spus doamna doctor, este ca pacienții să fie responsabili și să urmeze sfaturile pe care le primesc de la medici.

„Pe telefon, oamenii sunt receptivi. Am o familie foarte deșteaptă, ne sună de două ori pe zi”.

Chiar și așa, dacă sătenii au o urgență, nu le rămâne nimic altceva de făcut, decât să apeleze direct la spitalul din raion sau chiar să plece la Chișinău.

„Nu-i chiar comod, când este o urgență, medicul de familie e la Boldurești, cartelele sunt acolo și e greu. Mai ales dacă e în cursul săptămânii și doamna nu e aici, sunt probleme”.

„Dacă ceva avem nevoie, apelăm la 112, la Nisporeni, vine salvarea și ne ajută. Mulțumim și așa. Dă Doamne să fie medicii sănătoși, că fără ei nu putem”.

O altă problemă, ne-a spus medicul, este starea în care se află punctul medical, construit încă pe vremea sovieticilor.

„Când plouă, infirmiera pune găleți jos. – De cât timp e așa? – Of… De vreo doi ani”.

Puțin mai norocoși sunt oamenii din satele unde medicul vine în fiecare săptămână. Așa se întâmplă, de exemplu, în satul Găureni, acolo unde trăiesc, conform datelor oficiale, în jur de 700 de oameni. Când am bătut la ușa punctului medical, am găsit, însă, doar asistenta medicală, care ne-a povestit că, de fapt, graficul medicului arată altfel.

„- În fiecare zi câte trei ore. – Dar vine, de fapt, o dată pe săptămână? – Da. În rest, aici primește asistenta medicală. Dacă nu, doamna primește în fiecare zi, în raion”.

Femeia spune că de pacienți nu duce lipsă. Aceștia vin zilnic la diverse controale sau consultații. Problema este, însă, că e greu să convingi un medic să lucreze în sat, cu un salariu de circa 5000 de lei. Aceasta ne-a povestit că are o familie și că îi este dificil să o întrețină cu acești bani, nemaivorbind de careva economii sau cheltuieli suplimentare.

„Asta este… Ne dăm și noi după situație. Mergem înainte. Ar fi de dorit, la munca care o depunem, s-ar putea și mai bine”.

Am încercat de mai multe ori să o contactăm la telefon pe șefa Centrului de Sănătate din Nisporeni, pentru a afla ce crede ea despre situația privind activitatea medicilor de familie, în raion. Funcționara ne-a spus, însă, că este ocupată, iar ulterior nu a mai răspuns la apeluri. Ultimele date statistice, care sunt, de fapt din 2018, arată că, în raionul Nisporeni, erau în total 26 de medici de familie. Cert este că, acum, la 23 de sate, revin doar doi doctori. Responsabilii de la Ministerul Sănătății nu ne-au putut oferi date exacte, actualizate, referitor la numărul de medici de familie din fiecare raion în parte, în schimb, unele statistici arată că, la nivel de țară, la 3,5 sate revine câte un punct medical. În schimb, Ministerul Sătănății ne-a informat că, în total, în Republica Moldova sunt 1586 de medici de familie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram