‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVladislav Cotici: Înregistrarea afacerilor apicole nu este un proces anevoios

Vladislav Cotici: Înregistrarea afacerilor apicole nu este un proces anevoios

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, consideră că înregistrarea afacerilor în sectorul apicol nu este un proces anevoios.

„La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a aprobat modificări la activitatea sanitar-veterinară, iar astfel a fost facilitat procesul de înregistrare a afacerilor deținute de apicultori, inclusiv înregistrarea va putea fi obținută gratuit. Pentru ca apicultorii să poată comercializa produsele apicole, acestea trebuie să fie certificate, dar pentru asta trebuie să dețină rapoarte de laborator asupra produsului care urmează să-l vândă. În cazul când ai stupi de albini doar pentru familie, fără să o comercializezi, nu îți trebuie aceste acte. Dacă e vorba de comerț, atunci trebuie să știm cu ce vom alimenta consumatorul nostru local, dar și pe cel străin, fiindcă 85% din producția de miere este exportată”, a precizat Cotici.

Acesta mai spune că această decizie a fost luată în special pentru a proteja consumatorul local.

„Până acum erau oferite autorizații sanitar-veterinare, dar ele se acordau ca să mergem în ajutorul acelor apicultori, dar oricum aveau de întocmit un șir de acte permisive. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri. Este un lucru la care foarte greu am ajuns, ca în final, pentru o simplă înregistrare, apicultorii să pună la îndoială deciziile”.

Directorul general al ANSA recunoaște însă, că în lege există lacune și ar fi bine să fie stipulat de la câți stupi de albine apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea, însă acest lucru nu ține de competența agenției.

„Nu este de competența ANSA să facă modificări, ci este Ministerul Agriculturii care ar trebui să vină cu asemenea intenții de modificare a legislației, astfel încât să fie claritate în ce caz se aplică legea respectivă. Evident că, nu e corect ca un apicultor cu 5 stupi să fie în aceeași situație ca unul ce deține 100 de stupi, însă acum nu avem această precizare în lege”, a mai spus Cotici.

În următoarea perioadă ar urma să aibă loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai Consiliului de Producere a Mierii, ANSA, dar și ai Ministerului Agriculturii, unde se va discuta subiectul și cel mai probabil se vor găsi posibilități pentru înlăturarea neclarităților din cadrul legal. Totodată, apicultorii nu pot beneficia de subvenții, dacă nu-și înregistrează afacerile legal.

ANSA amintește că, potrivit datelor de la AIPA, pe parcursul anului 2020, 91 de apicultori au primit subvenții în valoare totală de 8,7 milioane de lei pentru construcția a 38 de ferme apicole și modernizarea altor 53. De asemenea, 77 de apicultori au primit 4,2 milioane de lei pentru procurarea a circa 166 652 de familii de albine. Alte două milioane de lei au fost acordate pentru 5 apicultori care au procurat utilaje de prelucrare a mierii.

Menționăm că, subiectul dat a provocat mai multe discuții și dezbateri, iar apicultorii consideră că legislația actuală creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export, și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol. Asociațiile cer deblocarea comercializării mierii pentru apicultorii care nu sunt înregistrați ca agenți economici.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›