‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLegumicultoare: Suntem nevoiți să investim dublu pentru a încălzi serele

Legumicultoare: Suntem nevoiți să investim dublu pentru a încălzi serele

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Primăvara curentă cu temperaturi scăzute, puțin soare creează probleme producătorilor de legume în seră, dar și cheltuieli suplimentare.

Plantele se dezvoltă cu întârziere și sunt predispuse la diferite boli, iar producătorii sunt nevoiți să investească dublu pentru încălzirea serelor și crearea condițiilor optime pentru creșterea legumelor. 

Galina Lefter, producătoare din Leova, a spus că din cauza condițiilor climaterice din acest an,  jumătate din castraveții din sere au trebuit plantați din nou. 

„În anul acesta, am fost nevoiți să semănăm și să completăm spațiile unde castraveții nu au mai răsărit, sau au fost bolnavi. Din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții, plantele se dezvoltă cu întârziere, iar noi suportăm cheltuieli duble pentru a încălzi serele. Vremea este mohorâtă, puțin soare, ziua e cald, iar noapte îngheață. Dacă nu le creăm plantelor condiții optime, acestea sunt stresate și se dezvoltă anevoios. În plus, s-a majorat și consumul de energie electrică. Legumele, pentru a crește și a se dezvolta, au nevoie atât de lumină, cât și de temperaturi ridicate”. 

Producătoarea a mai menționat că, deoarece este încă destul de rece afară nu pot deschide sera pentru aerisire. 

„Pentru că afară încă e destul de rece nu putem aerisi sera. Soțul a instalat un sistem cu ventilatoare profesionale, dar acesta consumă destul de multă energie electrică și respectiv, cheltuielile sunt destul de mari. Totodată, plantele sunt predispuse să se îmbolnăvească, acesta a fost un motiv pentru care am semănăt din nou castraveți. O parte dintre producători stropesc legumele, pentru a le salva de boli, noi însă nu tratăm cu nimic. La moment, copilim roșia pentru ca aerul să circule mai ușor printre plante și astfel să scăpăm de boli”.

Galina Lefter a mai adăugat că, nu ține minte să fi avut asemenea iarnă și primăvară fără soare, astfel de timp creează mai multe probleme. 

„La moment, prețul de comercializare a castraveților este de 60 de lei/kg. Culegem foarte puțin, din păcate nu reușim să asigurăm cu castraveți toate comenzile pe care le avem. Acum, nu ne rămâne decât să sperăm că se va încălzi și vom avea totuși legume”.

Familia Lefter crește în sere castraveți, ridiche, salată verde, salată roșie, ceapă verde, pătrunjel, mărar. 

„Mai nou am început să culegem și câte un pic de păstăi. Credem că, de sărbătorile pascale vom avea deja și roșii coapte, dar și ardei Kapia. Am plantat deja cartoful, săptămâna viitoare plantăm porumbul zaharat. Mai avem o seră în care sperăm să reușim să plantăm și cultura a doua”.

‹ adv ›

Producătoarea este optimistă și speră la mai bine, nu cedează în fața greutăților, dar caută soluții.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›