image
Sursa foto: nationalgeographic.com

Nivelurile de dioxid de carbon, mai crescute decât în orice alt moment din ultimii 3,6 milioane de ani

Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) și metan din atmosferă au continuat să crească în 2020. Nivelul de CO2 a atins cel mai înalt vârf din ultimii 3,6 milioane de ani, potrivit cercetărilor efectuate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA.

Recordul a fost doborât în ciuda reducerii emisiilor la începutul pandemiei de COVID-19.

NOAA a precizat că media globală de CO2 din atmosferă a atins 412,5 părți per milion (ppm) în 2020, fiind o creștere de 2,6 ppm față de 2019. Aceasta este a cincea cea mai mare creștere de la începutul măsurătorilor atmosferice ale nivelurilor de CO2 din urmă cu 63 de ani. Creșterea a avut loc în ciuda unei reduceri estimate de 7% a emisiilor globale din cauza pandemiei. Pieter Tans, om de știință senior la NOAA, a estimat că 2020 ar fi fost un an record dacă nu ar fi avut loc pandemia de COVID-19.

Cea mai mare creștere anuală documentată de la începutul măsurătorilor

CO2 este considerat un gaz cu efect de seră din cauza abilității sale de a capta căldura. Potrivit unui studiu recent al NASA, gazele cu efect de seră și particulele de poluare din atmosferă cauzate de arderea de combustibili fosili sunt responsabile pentru majoritatea încălzirii documentată în ultimul secol.

Potrivit NOAA, cantitatea de CO2 din atmosferă este similară acum cu perioada în care Pământul era cu 13 grade Celsius mai fierbinte decât era în perioada pre-industrială și nivelurile mărilor erau cu aproape 25 metri mai mari decât în ziua de azi.

NOAA a mai concluzionat că nivelurile de metan, un alt gaz cu efect de seră, a crescut dramatic în 2020. „Analiza preliminară a NOAA a arătat că creșterea anuală de metan atmosferic pentru 2020 era de 14,7 părți per miliard (ppb). Asta reprezintă cea mai mare creștere anuală documentată de la începutul măsurătorilor sistematice din 1983”, a transmis administrația.

Ce trebuie să facem acum pentru a evita creșterea emisiilor și efectele schimbărilor climatice?

„Este ușor să uităm cât de mult și cât de rapid este afectată planeta noastră de emisiile de la combustibili fosili”, a spus prof. Simon Lewis, de la University College London.

„A fost nevoie de peste 200 de ani pentru o creștere de 25% a dioxidului de carbon din atmosferă, însă doar 30 de ani pentru a atinge o creștere de 50% peste nivelurile pre-industriale. Această schimbare dramatică este ca un meteorit uman care lovește Pământul”, a adăugat Lewis, citat de descopera.ro.

„Dacă țările ar elabora planuri acum pentru a pune societatea pe calea cea bună, prin reduceri dramatice și susținute ale emisiilor, putem evita o creștere a emisiilor și efectele periculoase ale schimbărilor climatice”, a mai precizat profesorul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: