image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Analiști, despre inițiativa lui Dodon privind scutirea de la plata energiei electrice: Atentat la securitatea națională

Propunerea liderului PSRM, Igor Dodon, prin care facturile la energie electrică pentru toți cetățenii să fie plătite de către stat pe perioada stării de urgență este o „diversiune” și „atentat” la securitatea statului, consideră invitații emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Analistul politic Anatol Țăranu a calificat inițiativa lui Igor Dodon drept o „diversiune economică” cu caracter populist.

„Și asta o face un lider de partid cu cea mai mare fracțiune parlamentară, un fost președinte de țară. Această diversiune economică este egală cu acele diversiuni din decembrie 2020, când în Parlament au fost adoptate un șir de legi antinaționale. Și asta trebuie să înțeleagă toți cetățenii: oameni buni, Dodon lucrează împotriva securității Republicii Moldova”, a declarat Țăranu.

În opinia sa, caracterul populist al acestei inițiative derivă din faptul că în inițiativa socialiștilor nu se face diferență între persoane care stau bine din punct de vedere financiar și cetățeni care se află la limita subzistenței.

„Dacă el este economist putea să se gândească la niște compensații pentru cetățenii cu venituri mici. Așa ar proceda un socialist adecvat. E o diversiune conjugată cu un populism extrem de periculos. Simplii cetățeni ascultă această propunere se bucură că nu vor plăti energia electrică. Dar de fapt Dodon pune o bombă sub temelia economiei Republicii Moldova”, a mai menționat Țăranu.

Consilierul prezidențial pe probleme economice, Veaceslav Negruța, a inclus inițiativa lui Dodon într-un „șir mai lung de propuneri năstrușnice” care au drept efect „subminarea sistemului financiar și economic al Republicii Moldova”.

„E o inițiativă asemănătoare cu cea prin care se chinuie să intre în rezervele Băncii Naționale. Cei din actuala majoritate parlamentară au arătat că știu ce să facă cu rezervele BNM”, a comentat Negruța.

Igor Dodon a anunțat miercuri o inițiativă privind achitarea din contul statului a facturii medii pentru două luni (perioada stării de urgentă) la energia electrică pentru persoanele fizice (peste 1.2 mln. de gospodării casnice din sectorul rural și urban).

„Cheltuielile medii lunare pentru un consumator casnic au fost calculate la suma de 214 lei, ceea ce înseamnă 428 de lei. Suma totală a alocațiilor ce urmează a fi transmise este de aproape 533 de milioane de lei. Fracțiunea PSRM propune ca aceste resurse să fie preluate din reducerea cheltuielilor pentru întreținerea organizațiilor și structurilor de stat”, a precizat Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: