image
Sursa foto: IPN

Complexul „Cimitirul Eroilor” urmează a fi inclus în Registrul Monumentelor, ocrotite de stat; Mai e necesar avizul MECC

Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor” urmează a fi inclus în Registrul Monumentelor, ocrotite de stat, din Republica Moldova. Un proiect de Hotărâre N.54/04.05.2021, semnat de Maria CIobanu, Vasile Năstase și Igor Munteanu, a trecut cele mai multe dintre comisii, fiind în așteptarea avizului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

În acest moment, includerea acestui Cimitir în Registrul Monumentelor (HP N.1531/1993 este singura cale de a-i da un statut legal. Am făcut o cercetare largă și meticuloasă asupra importanței acestei necropole, readucerea Cimitirului de onoare al erorilor la o stare demnă de sacrificiul înaintașilor noștri. În acest Cimitir își dorm somnul de veci peste 500 de eroi români din cele 2 conflagrații mondiale, alături de alte mii de ostași ruși, maghiari, cehi, francezi, germani și italieni. Cerem autorităților statului să-și onoreze obligațiile internaționale și morale, redând acestui complex memorialistic gloria meritată ostașilor înhumați în acest loc”, a menționat Igor Munteanu.

Deputatul a mai precizat, că a obținut și un set de documente noi din partea autorităților din România care atestă importanța acestui obiectiv istoric.

„Am primit astăzi, cu amabilitatea Ambasadorului Daniel Ioniță, noi documente care atestă statutul interbelic al Cimitirului de Onoare al Eroilor din Municipiul Chișinău, apreciind răspunsul Dlui Marius Bâlu, Secretar de Stat pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea VIeții Personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale (România). Sunt convins că vom reuși, împreună”, a mai spus Igor Munteanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: