Breaking News

image
Sursa foto: communalnews.com

Când administrăm suplimente de vitamine copiilor și în ce cantitate? Medicul pediatru răspunde

Pentru a crește și a se dezvolta corespunzător, orice copil are nevoie de necesarul de vitamine care poate fi asigurat exclusiv printr-o alimentație echilibrată. Sunt perioade în care anumite produse lipsesc, de aceea este bine ca cel mic să primească și din alte surse. Medicul pediatru Livia Nistor susține că o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, asigură necesarul de vitamine de care orice copil are nevoie.

„Sunt două tipuri de vitamine: hidrosolubile și liposolubile. Din grupul vitaminelor hidrosolubile fac parte vitamina C și vitaminele din grupul B, fiind hidrosolubile, ele nu pot fi stocate în organism, astfel fiind necesară furnizarea lor permanentă. Din al doilea grup fac parte vitaminele A, E, D și K, acestea la rândul lor sunt depozitate în organismul nostru, în țesuturile grase sau ficat. Sunt recomandate în cazul copiilor cu o alimentație dezechilibrată și incorectă, cei care manifestă un apetit scăzut sau în cazul în care urmează diete vegetariene sau vegane. Aceştia pot avea nevoie de suplimente cu vitamina B12, deoarece ea se găseşte doar în alimente de origine animală. De asemenea, au nevoie de suplimente și micii pacienți cu boli cronice, inclusiv malabsorbție intestinală sau cu boala celiacă”, a spus medicul pediatru, Livia Nistor.

Medicul pediatru susține că vitaminele sunt compuşi organici pe care copiii nu îi pot sintetiza, dar de care au nevoie în cantităţi mici pentru diferite procese metabolice celulare, fiind esențiale pentru o creștere și dezvoltare armonioasă atât fizică, cât și cognitivă.

„Cele mai importante organizații precum American Academy of Pediatrics și American Dietetic Association susțin că, în cazul copiilor sănătoși, alimentația este cea mai bună sursă de vitamine și minerale. De aceea, copiii trebuie să beneficieze de o alimentație variată care să conțină toți nutrienții necesari, cum ar fi lapte și derivate din lapte (brânză, iaurt natural, fără adaos de fructe), legume și fructe (netratate termic, în formă crudă), boboasele, carne, pește, ouă, cereale (excepție, cerealele rafinate). Persoanele vegetariene primesc doze bune de vitamine și minerale din laptele vegetal (cel de migdale, soia, susan), frunzele verzi, semințele bogate în vitamine, precum chia, quinoa”, a mai adăugat medicul pediatru.

Utilizarea suplimentelor se recomandă atunci când există o deficiență de vitamine în organism, la recomandarea medicului.

„În cazul copiilor frecvent ne întâlnim cu un aport insuficient de vitamine și minerale, legate de pofta de mâncare scăzută sau refuzul fructelor și legumelor. În același timp, dacă să ne referim la vitamina D, care se întâlnește în proporții mai mici în produsele alimentare, după zona geografică în care ne aflăm, sinteza ei prin piele la fel este scăzută, de aici reiese că avem nevoie de o suplimentare a ei”, susține medicul pediatru, Livia Nistor.

Copiii care consumă sucuri carbogazoase și mâncare de tip fast food au un risc mai mare de a dezvolta carențe de minerale și vitamine.

„Cea mai frecventă cauză a carenței la copii este alimentația dezechilibrată. Educația privind stilul de alimentație sănătos în perioada copilăriei creează premisele unei deprinderi, care vor fi practicate pe toată durata vieții. De asemenea, copiii care prezintă malabsobție intestinală prezintă o carență crescută de vitamine”, susține medicul pediatru, Livia Nistor.

Deși suplimentele cu vitamine pentru copii nu provoacă reacții adverse dacă sunt utilizate corespunzător, există situatii în care acestea pot cauza manifestări secundare.

„Cele mai frecvente efecte adverse sunt asociate cu aportul excesiv de vitamine – hipervitaminoza. Vitaminele liposolubile datorită capacității sale de a se acumula în organism, au un potențial de toxicitate mai mare decât vitaminele hidrosolubile. De asemenea, unele vitamine ar putea afecta absorbția și biosinteza altor vitamine, spre exemplu dozele crescute de vitamina A vor duce la scăderea vitaminei D în organism. Din această cauză, suplimentele de vitamine se administrează copiilor doar cu acordul medicului”, menționează Livia Nistor.

FacebookLivia Nistor, medic pediatru

„Fătul primeşte necesarul de vitamine și minerale prin transportul activ prin placentă de la mamă. Ulterior, în primele luni de viață, copilul primește necesarul de vitamine prin laptele matern. Formulele lactate de asemenea sunt îmbogățite cu cele mai esențiale vitamine și minerale necesare pentru o creștere sănătoasă a copilului. Dar, cum am menționat mai sus, sinteza vitaminei D în organism fiind scăzută din cauza regiunii geografice în care locuim, copiii au nevoie de suplimente de vitamina D începând cu a 10-a zi de viață, conform Ghidurilor de Pediatrie”, a mai spus medicul pediatru, Livia Nistor.

Vitaminele își pierd proprietățile după o perioadă de timp, de aceea se recomandă administrarea înainte de a-și pierde efectul. Verificați întotdeauna valabilitatea medicamentelor!

Noutăţile partenerilor

comentarii: