image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Dodon tună și fulgeră după decizia Curții și dă de înțeles că socialiștii ar putea să nu o recunoască

Liderul PSRM, Igor Dodon, acuză judecătorii Curții Constituționale că „au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării”. Și asta după ce CC a stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea actualului Parlament.

În opinia lui Dodon, decizia de astăzi poate fi comparată cu deciziile CC din luna iunie 2019, „când Plahotniuc a încercat să utilizeze CC de buzunar pentru a dizolva parlamentul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său”.

„În anul 2019, aceste tentative au fost declarate de majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurpare a puterii, mai târziu - neconstituționale, iar membrilor CC le-a fost acordat vot de neîncredere și ei au demisionat. Sunt sigur că noi cu toții am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, cu folosirea a 3 magistrați ai CC în stilul oligarhului fugar”, a comentat Igor Dodon.

Liderul PSRM a dat de înțeles că socialiștii ar putea să nu recunoască decizia Curții Constituționale.

„Răspunsul la aceste tentative ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere celor trei membri ai CC cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a mai spus Dodon.

Curtea Constituțională a constatat, cu puțin timp în urmă, că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului de legislatura a XX-a și, respectiv, declanșarea alegerilor anticipate. Doi din cei cinci judecători, mai exact Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan, au formulat opinii separate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: