O consilieră și-a dat demisia: După 3 luni de a vedea lucrurile din interior, pot spune că 70-80% din angajații Primăriei sunt niște abjecți, corupți fără șanse de reabilitare

Olga Rujanschi, consilieră municipală din Forța Nouă, a anunțat că-și depune mandatul, la doar trei luni de la preluarea acestuia. „Am văzut din interior ce înseamnă aparatul birocratic al Primăriei Municipiului Chișinău, deci inclusiv a părții executive și cam ce profil au funcționarii publici de acolo. Lucrurile sunt grave și nu cred ca asta e o noutate pentru cineva, nici pentru mine nu e, însă ai înțelegeri la alt nivel atunci când vezi lucrurile din interior”, a scris aleasa locală, pe pagina sa de Facebook

Foto: Facebook: Olga Rujanschi

„Nu cred ca o sa exagerez când o sa afirm ca sunt funcționari publici cu bună-credință, bune intenții și pregătire necesară în Primărie, însă aceștia reprezintă probabil 20-30% maxim. Am cunoscut o parte din ei și am rămas mulțumită de calitatea lor, de profesionalismul lor și cum am zis, intențiile corecte - lucru rarisim în așa structura. Pentru restul 70-80% nu dedic spațiu aici pentru a-i descrie. Niște abjecți, corupți fără șanse de reabilitare și responsabilii principali pentru tot haosul, schemele și manipulările care s-au făcut de zeci de ani aici. Pe ei, însă, publicul și cetățenii nu îi prea cunosc, pentru că ei stau în umbra și își implementează liniștiți schemele. Pe ei nu-i influențează nici măcar executivul, care se tot schimba la fiecare ciclu electoral, dar sunt sigură ca pentru așa oameni exista un loc special în „rai”.

Personal, am ajuns la concluzia ca investirea a cel puțin jumătate din timpul meu activ de munca pentru pregătirea și participarea la activitatea CMC nu-și are rostul pe termen lung, în așa ecuație politică. Eu nu sunt persoana care își va vinde votul și eu nu sunt persoana care ar participa în scheme și împarți „otkaturi” (asta e un cuvânt pe care doar oamenii din Moldova îl înțeleg).

Am avut o colaborare buna cu mulți colegi din CMC, desigur majoritatea de la fracțiunea PAS, deoarece sunt singurii cu care avem valori și viziuni similare și eu le înțeleg activitatea, agendă politică și obiectivele pe termen lung. Îi salut pentru asta și le doresc succes în ceea ce fac, dar sa petrec 2 ani și 7 luni într-un consiliu corupt, doar pentru a vota împotriva și a încerca sa opresc ceva ce oricum nu poate fi oprit, pentru ca majoritatea voturilor o deține PSRM + alți actori politici (ocazional, după situație, se schimbă între ei) și ei își Votează proiectele „după plan”, nu are sens.

Eu prefer sa construiesc și sa îmi investesc timpul în a face lucruri utile pentru societate. Iar în viziunea mea, când ești o singura persoana din grupul tău în CMC și nu fuzionezi cu o formațiune sau alta, poți face lucruri...desigur, și votul unei singure persoane e important, mai ales dacă ai o agendă politică. Eu nu am scopul sa îmi creionez o imagine publica politica, nu asta a fost intenția din start.

Știu ca sunt prima persoana probabil care își depune mandatul de consilier, pentru care alții se luptă aprig și plătesc uneori bani grei ca să îl obțină, așa, din proprie voință, fără a-l fi schimbat pe ceva, ori fără a fi invitată într-o alta funcție ori fără a fi șantajată. Eu plec pentru ca plec și pentru ca asta e decizia mea, fără sa mi-o impună cineva.

A, și desigur nu are sens sa va spun cât de grețos e sa te afli în acel mediu. Din toate instituțiile publice din țara, cred ca asta e cel mai negru, grețos și bădăranesc loc posibil. Eu am cu ce compara. Sper și cred ca în câteva cicluri electorale se vor îmbunătăți lucrurile, acolo intrând oameni cu suflu nou și viziuni corecte, dar sincer, o altă concluzie la care am ajuns e ca birocrația trebuie sa dispară. Ea nu are viitor. Asta e un sac fără fund, o gaura neagră fără început și sfârșit. Așa că, probabil așa instituții vor deveni inutile sau cel puțin reformatate enorm în 2-3 decenii”, a mai scris consiliera.

Demersul alesei municipale urmează să fie examinat și aprobat de către Comisia Electorală Centrală.



Pub