Igor Dodon, după decizia CC: E uzurparea puterii de către Maia Sandu, folosind 3 judecători CC, exact în stilul lui Plahotniuc. Răspunsul poate fi ca în iunie 2019

Liderul Partidului Socialiștilor critică dur decizia celor trei judecători de la Curtea Constituțională, care au stabilit că există circumstanțe de dizolvare a actualului Parlament. Igor Dodon a spus că decizia de astăzi este una similară „celei adoptate în 2019 de Curtea de buzunar al lui Plahotniuc”, iar răspunsul ar putea fi același.

Foto: UNIMEDIA

„Trei din cinci magistrați ai Curții constituționale astăzi, prin decizia lor, au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintei țării, astfel încălcând grosolan normele constituționale, propriile decizii, adoptate pe parcursul ultimilor ani, dar și recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.

Decizia de astăzi este una similară celei adoptate în iunie 2019, atunci când Plahotniuc a încercat să folosească Înalta Curte a sa de buzunar în vederea dizolvării Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate în speranța că va obține astfel mai multe mandate pentru a partidul său. Aceste încercări au fost declarate, în 2019, de către majoritatea parlamentară, dar și de către comunitatea internațională drept uzurparea puterii, iar, în consecință, au fost declarate ilegale, iar membrii CC au primit vot de neîncredere și au demisionat.

Sunt sigur că noi toți suntem martorii încercărilor Maiei Sandu de a uzurpa putrea în stat, folosind în acest scop 3 judecători de la CC, exact în stilul oligarhului fugar.

Răspuns la aceste încercări poate fi la fel ca în 2019: nerecunoașterea deciziei CC, acordarea votului de neîncredere pentru 3 membri ai Curții cu solicitarea demisiei acestora, solicitare către partenerii internaționali în vederea intervenirii lor pentru a stopa acest puci constituțional și restabilirea statului de drept în republica Moldova”, a scris Igor Dodon.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.


Pub