Candu, după ce CC a dat undă verde dizolvării Parlamentului: Anticipate să fie. O nouă rundă de măsurări de orgolii sigur nu ne face bine

„Anticipate să fie”. Astfel a reacționat liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la decizia Curții Constituționale prin care s-a constat că sunt întrunite condiții de dizolvare a actualului Legislativ. Candu „vrea să creadă că cei care au împins țara în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând”.

Foto: UNIMEDIA
„Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat și vreau să cred că cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând. O nouă rundă de măsurări de orgolii și aplomb sigur nu ne face bine”, a scris Candu, într-o postare pe facebook.

Curtea Constituțională a decis că sunt întrunite condiții pentru dizolvarea Parlamentului. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă. 

Curtea Constituțională a examinat astăzi sesizarea depusă de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, privind circumstanțele dizolvării Parlamentului.

„Pornind de la importanța obiectului sesizării și din respect față de Curte Constituțională, am decis astăzi să vin personal ca să îmi susțin punctul de vedere. Obiectul sesizării este unul foarte important nu doar pentru justiția constituțională din RM dar și pentru statul RM și pentru cetățenii săi. Prin sesizarea depusă am solicitat Înaltei Curți constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului. Voi prezenta cronologic, apoi argumentele juridice prin care susțin că sunt întrunite circumstanțe”, a declarat Sandu la ședința CC.

Reprezentatul Parlamentului, Radu Radu a spus că „există manifestarea voinței privind înaintarea unui candidat la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară și consideră că nu sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului”.

Pe 29 martie, Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională ca să constate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră că există circumstanțe legale pentru a dizolva actualul Parlament. „Acest Parlament a eșuat în tentativele de desemnare a unui Guvern și au trecut 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu. Consider, ca și mulți experți, că există toate circumstanțele legale pentru dizolvarea acestuia”, a declarat Sandu.

Am decis să sesizez astăzi, Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Tot în acea zi, Maia Sandu a avut consultări cu deputații PSRM, dar și cu cei din platforma Pentru Moldova și Partidul Șor, după ce vineri, 26 martie, aceștia nu au mers la discuții, menționând că au o agendă încărcată din cauza ședinței Parlamentului. La consultările de săptămâna trecută au participat doar deputații din Pro Moldova, PD, PAS și Platforma DA. Majoritatea au pledat pentru un Guvern ce va gestiona criza pandemică, sugerându-i președintei să amâne ideea alegerilor anticipate.

Două tentative de votare a unui Guvern au eșuat. Deputații PSRM și Șor au părăsit sala de ședință a Parlamentului, înainte de a a fi examinat programul de guvernare a lui Igor Grosu, candidat desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că subiectul este epuizat și a anunțat o pauză. Deocamdată încă nu este clar dacă subiectul de facto este epuizat și dacă ședința de astăzi nu trebuie să fie declarată închisă, iar deputații să reia examinarea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi în ședința de mâine.

Pe 11 februarie, Guvernul Gavrilița nu a fost aprobat de Parlament. După 4 ore de întrebări și răspunsuri, niciun deputat nu a votat pentru Programul și echipa Nataliei Gavrilița.


Pub