(video) Maia Sandu: Decizia CC de astăzi este una firească și a deschis calea către alegerile anticipate, care nu mai pot fi evitate

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, a declarat că în curând va semna decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Anunțul a fost făcut după ce Curtea Constituțională (CC) a constatat astăzi, că există circumstanțe care să justifice dizolvarea Parlamentului. 

Foto:

Decizia de azi a Curții Constituționale este una firească de constatare a întrunirii circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Au fost întrunite ambele condiții.  Parlamentul nu a votat un Guvern timp de trei luni, iar cele doua tentative de învestire a unui Guvern au eșuat. Astăzi am făcut un pas important pentru a da moldovenilor ocazia să-și aleagă un Parlament care să-i reprezinte cu adevărat și un Guvern care să lucreze eficient pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Decizia Curții Constituționale a deschis calea către alegerile parlamentare anticipate. Alegerile anticipate sunt iminente, nu mai pot fi evitate.

A venit momentul să punem capăt unuia dintre  cele mai corupte Parlamente din istoria Republicii Moldova. Așa cum am promis cetățenilor, vom merge în alegeri anticipate și vom oferi o șansă oamenilor să-și aleagă un nou Parlament. Un nou Parlament nu înseamnă doar oprirea hoției și asigurarea unei guvernări responsabile, un nou Parlament înseamnă o resetare, a instituțiilor statului, un nou Parlament înseamnă reforma justiției, un nou Parlament înseamnă construcția și modernizarea țării. Un nou Parlament înseamnă șansa noastră de a construi o țară cu reguli clare, egale pentru toți, unde fiecare să se simtă în siguranță. Starea de urgență nu poate fi folosită ca scut pentru coaliția PSRM-ȘOR ca să-și mai voteze niște scheme și să-și amâne întâlnirea cu oamenii la vot. Voi semna curând decretul pentru dizolvarea parlamentului și stabilirea date pentru alegerile parlamentare anticipate, pentru a îndeplini un lucru dorit foarte mult  de oamenii din această țară și pentru care am primit un mandat puternic în alegerile prezidențiale. Azi s-a făcut dreptate pentru cetățeni.”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.


Pe 29 martie, Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională ca să constate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră că există circumstanțe legale pentru a dizolva actualul Parlament. „Acest Parlament a eșuat în tentativele de desemnare a unui Guvern și au trecut 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu. Consider, ca și mulți experți, că există toate circumstanțele legale pentru dizolvarea acestuia”, a declarat Sandu.

Am decis să sesizez astăzi, Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Tot în acea zi, Maia Sandu a avut consultări cu deputații PSRM, dar și cu cei din platforma Pentru Moldova și Partidul Șor, după ce vineri, 26 martie, aceștia nu au mers la discuții, menționând că au o agendă încărcată din cauza ședinței Parlamentului. La consultările de săptămâna trecută au participat doar deputații din Pro Moldova, PD, PAS și Platforma DA. Majoritatea au pledat pentru un Guvern ce va gestiona criza pandemică, sugerându-i președintei să amâne ideea alegerilor anticipate.

Două tentative de votare a unui Guvern au eșuat. Deputații PSRM și Șor au părăsit sala de ședință a Parlamentului, înainte de a a fi examinat programul de guvernare a lui Igor Grosu, candidat desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că subiectul este epuizat și a anunțat o pauză. Deocamdată încă nu este clar dacă subiectul de facto este epuizat și dacă ședința de astăzi nu trebuie să fie declarată închisă, iar deputații să reia examinarea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi în ședința de mâine.

Pe 11 februarie, Guvernul Gavrilița nu a fost aprobat de Parlament. După 4 ore de întrebări și răspunsuri, niciun deputat nu a votat pentru Programul și echipa Nataliei Gavrilița.


Pub